08:25, tor, 23. Jul

Vlada za odpravo plačnih nesorazmerij predvideva 267 milijonov evrov

Vlada je na današnjih pogajanjih sindikatom javnega sektorja predstavila predlog za odpravo plačnih nesorazmerij, težak 267 milijonov evrov. Sindikati uradnega predloga še niso prejeli, zato ga podrobno niso želeli komentirati, je pa po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov Jakoba Počivavška na prvi pogled znesek nižji od pričakovanj.

Predlog predvideva, da odprava plačnih nesorazmerij ne bo linearna, ampak bodo plačne skupine prejele od enega do pet plačnih razredov več. To sicer že zajema tudi aprilski dvig plač, torej bodo prejeli do štiri plačne razrede več.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v izjavi za medije po pogajanjih dejala, da odprava nesorazmerij ne pomeni dviga plač. “Pomeni, da se izravnajo vse poklicne skupine, vse dejavnosti z zdravstvom in socialnim varstvom,” je povedala. Vlada pričakuje, da se bodo sindikati do predloga opredelili v prihodnjih dneh.

Znesek, ki ga predlagajo sindikati za odpravo plačnih nesorazmerij, sicer znaša 900 milijonov evrov in pomeni linearen dvig plač, in sicer za štiri plačne razrede za vse oziroma do štiri, kjer so bili dvigi že izvedeni.

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je po pogajanjih povedal, da danes predloga o odpravi plačnih nesorazmerij po delovnih mestih “niso videli”, zato se do predloga niso opredeljevali. “Bile so izrečene številke, ki jih je treba preveriti,” je še dodal.

Počivavšek pa je dejal, da je predlog že na prvi pogled slabši od pričakovanj in sindikalnega videnja nesorazmerij, ki so se zgodila zaradi dogovorov v zdravstvu in socialnem varstvu. “Jaz sem prepričan, da bo sindikalni predlog, ko bo pripravljen, bistveno drugačen od tega, kar je pripravila vladna stran,” je povedal.

Pogajanja bodo odslej potekala na 14 dni, in sicer bodo centralna pogajanja ob ponedeljkih, v istem tednu ob sredah pa pogajanja po plačnih stebrih. Že to sredo bodo tako potekala prva pogajanja o štirih stebrih oziroma se nadaljevala pogajanja v zdravstvu in socialnem varstvu.

Vlada in sindikati naj bi se po prvotnih ocenah dogovorili do konca junija, danes pa je ministrica dejala, da želijo “uloviti datum implementacije prenove plačnega sistema, ki bo 1. 1. 2024”.

Sindikati so sicer na današnja pogajanja prišli tudi z željo po dvigu regresa, a očitno slabo kaže. Vlada sicer uradnega stališča do takšnega predloga še ni sprejela, je pa ministrica Ajanović Hovnik na vprašanje o tem izpostavila, da sredstva za dvig v proračunu niso zagotovljena, ob tem pa se sprašuje še, ali je dvig regresa sploh upravičen. “Mi moramo skrbeti za javnofinančno vzdržnost. Če bi se začeli pogovarjati o dvigu regresa, bi pričakovali od sindikatov, da povedo, čemu se potem odpovejo,” je med drugim še dejala ministrica.

Sindikati so pojasnila sprejeli z nezadovoljstvom. Menijo, da gre za neustrezen odnos vlade do javnih uslužbenk in uslužbencev in za “kazanje mišic na napačnem igrišču”. Če si vlada ne premisli, pa bodo razmislili tudi o protestu.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.