16:25, tor, 6. Avg

Vladi RS predlagali ukrepe za učinkovit razvoj Podravske regije





Različne institucije na čelu z Univerzo v Mariboru so po nedavnem obisku vlade v Podravju izluščile vrsto konkretnih predlogov ukrepov, katerih izvedba je po njihovem mnenju nujno potrebna za nadaljnji razvoj vzhodne kohezijske regije. Ob tem ponovno pozivajo vlado, da jih usliši.

d53a8eea-d666-4aec-99f8-59cc66336feb

“Zahtevamo, da se ukrepa,” je ob današnjem podpisu seznama predlaganih ukrepov v Mariboru povedal rektor univerze Igor Tičar. Poleg Univerze v Mariboru so podpisniki še Štajerska gospodarska zbornica, Območno obrtno podjetniška zbornica Maribor, Občine Maribor, Ptuj, Slovenska Bistrica in Hoče-Slivnica, Mariborska razvojna agencija, Zavod za turizem Maribor-Pohorje, Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj, Zavod poslovno proizvodna cona Tezno, Aerodrom Maribor in Ekonomski institut.

Med predlaganimi ukrepi so čimprejšnja objava razpisa za podelitev dolgoročne koncesije za mariborsko letališče, takojšnja razjasnitev načrtov z nepremičninami pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), podpora reindustrializaciji poslovne cone Tezno, oživitev državnih gradbenih projektov ter izgradnja zahodne obvoznice Maribora in južne obvoznice od Ormoža proti Ptuju.

Vlado podpisniki ukrepov med drugim tudi pozivajo, naj aktivno dela na privabljanju večjih tujih investicij v Podravje, naj pripravlja razpise, na katera se bodo lahko prijavljala tudi podjetja s problemskih območij, in naj spremeni financiranje mestnih občin. Obenem jo ponovno pozivajo k uresničitvi zaveze za namenitev devet milijonov evrov letno za ukrepe na problemskem območju Maribora s širšo okolico ter k pravični obravnavi vzhodne Slovenije pri dodeljevanju evropskih projektov.

Direktorica središča Bistra Ptuj Aleksandra Pivec od vlade pričakuje čimprejšnji začetek teritorialnega dialoga med regijo in pristojnimi ministrstvi, katerega rezultat bo dokončna uskladitev in potrditev za regijo najpomembnejših regijskih projektov v tekočem programskem obdobju.

Predlagane ukrepe bodo poslali predsedniku vlade Miru Cerarju in resornim ministrstvom z določenim skrajnim rokom za odziv. S ciljem čimprejšnje uresničitve predlaganih ukrepov podpisniki predlagajo oblikovanje delovne skupine s predstavniki resornih ministrstev in regije, ki bi sprotno usklajevala delo. Sami pa bodo vzpostavili t.i. pisarno Vzhodne kohezijske regije, v okviru katere bo delovalo tudi spletno razvojno središče Vzhodna.si.

“Enotni stopamo na pot razvoja, temelječega na uspešnem črpanju evropskih razvojnih sredstev, namenjenih vzhodni kohezijski regiji, ker jih ta regija krvavo potrebuje,” je povedal Tičar. “Ne želimo vljudnostnih obiskov, ampak rezultate.”

Po besedah direktorja Mariborske razvojne agencije Božidarja Pučnika so vse te ukrepe že predstavili ob vladnem obisku. “Danes podpisani seznam je opomnik, da se ne pozabi na obljube,” je dejal. Po ocenah mariborskega župana Andreja Fištravca bi sicer morali razmišljati tudi o “svoji logistični postojanki v Ljubljani, da bi bili tam tudi slišani”.

Vsi po vrsti so izpostavljali pomen skupnega nastopa različnih dejavnikov v regiji v dialogu z državo. “Zavedamo se, da je treba stopiti skupaj in videti prave potrebe regije,” je dejal direktor Aerodroma Maribor Ladimir Brolih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.