12:01, sob, 20. Apr

Vojaška sindikata od Šarca pričakujeta spoštovanje socialnega dialoga in realizacijo sodbe vrhovnega sodišča





V sindikatih na področju obrambe od kandidata za obrambnega ministra Marjana Šarca, sicer prvaka LMŠ, pričakujejo predvsem spoštovanje socialnega dialoga in realizacijo sodbe vrhovnega sodišča glede 100-odstotnega plačila pripravljenosti za delo. Vojake želita videti zaposlene za nedoločen čas, česar niso dočakali v mandatu ministra Mateja Tonina.

“Za nas je pomembno, da bo več posluha, kot ga je bilo v mandatu te vlade. Predvsem, da bo prišlo do zdravega socialnega dialoga, ki je v Slovenski vojski zelo okrnjen,” je za STA svoja pričakovanja glede kandidata za obrambnega ministra izrazil predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Spoštovanja socialnega dialoga ter upoštevanja predlogov in mnenj sindikata si želi tudi predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. O delu še aktualnega ministra za obrambo Mateja Tonina je Lah povedal, da je prisluhnil večletnim zahtevam sindikata, je pa razočaran, da pripadniki Slovenske vojske v minevajočem mandatu niso dočakali pogodb za nedoločen čas.

“Na mednarodnih operacijah nas kujejo v nebesa, dejstvo pa je, da spoštovanje pripadnika SV pomeni tudi to, da mu urediš delovnopravni status,” je izpostavil Lah.

“Odnos ministra Tonina je bil zelo slab,” meni Novak. Oba sindikata pričakujeta, da bo nov minister realiziral sodbo vrhovnega sodišča, ki je prepoznalo, da je treba 100-odstotno plačati čas, ko je pripadnik SV v pripravljenosti.

V sindikatu vojakov glede tega vlagajo tožbe. “Odvetniki vlagajo vsak drugi ali tretji dan po dvajset in trideset tožb,” je dejal Novak, ki pravi da so v sindikatu pooblaščeni za tožbene zahtevke 400 svojih članov. Upa, da bo novi minister glede tega sprejel hitro in kakovostno odločitev.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.