10:37, pet, 29. Mar

VOZNIKI POZOR: Med vožnjo ne uporabljajte telefona





Policisti v teh dneh opravljajo preventivno akcijo in nadzor nad uporabo telefonov med vožnjo. Opozarjajo, da je uporaba opreme in naprav, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje, nevarna.

Voziš? Izklopi telefon! Ali pa varno ustavi na primernem mestu, opravi telefonski klic ali pošlji SMS. Šele nato nadaljuj pot“, so zapisali na spletni strani slovenske policije. Mariborski policisti vse do 28. januarja poostreno nadzirajo, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilne telefone in druge naprave ter opremo (masko, slušalke, tablice, prenosne računalnike …), ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. Pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa tako tudi letos izvajajo vseslovensko preventivna akcija, s katero bodo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan.

Raziskave in dejstva
Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. “Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu”, piše na spletni strani slovenske policije. V lanskem letu 2017 so policisti izdali 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3.161 opozoril voznikom, kar je enkrat več kot v letu 2016 (ko so izdali 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril).

Vir: PU Maribor
Vir: PU Maribor

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje
Čeprav je prostoročno telefoniranje dovoljeno, policisti opozarjajo, da ni varno. “Zato v policiji svetujemo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom. Med vožnjo tako ne opravljajte pogovorov po telefonu, ne pregledujte socialnih omrežij, si ne zapisujte opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh, ne fotografirajte ali snemajte, ne uporabljajte telefona za navigacijo ipd., saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!”, so zapisali. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov (ali 60, če pravočasno plačajo t.i. polovičko).

Ali ste vedeli?
Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji“, še dodajajo policisti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.