16:17, sob, 20. Apr

Vrhovno sodišče diskriminiralo invalide?





Včeraj je na socialnem omrežju Facebook zaokrožil sklep Vrhovnega sodišča glede kršitve pravic dostopnosti volišč invalidov v času volitev. Pri zadnjem referendumu so se invalidi uprli ter kršitve posneli in jih dokazali. Vrhovno sodišče je včeraj spremenilo dosedanjo sodno prakso in odločilo: “Volivec, če so mu kršene pravice, sploh ne more vnaprej zahtevati dostopnega volišča, upravni spor sploh ni mogoč pri volitvah ne vnaprej ne za nazaj, zato je tožba nedovoljena.”

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Po tem, ko je Ustavno sodišče odločilo, da pri volitvah za nazaj ne obravnava pritožb zaradi kršitev, je več invalidov pri vsakih volitvah v zadnjih šestih letih še pravočasno pred volitvami vnaprej zahtevalo, da se jim volišče naredi dostopno. Za mnenje smo povprašali tudi pravnika Jurija Toplaka, ki je invalidom pomagal, da bi dosegli svoj cilj, in je včeraj na svojem Facebook profilu zapisal: “In pri zadnjem referendumu, ko so kršitve posneli in jih dokazali, ko so celo dokazali, da en volilni odbor ni hotel odklenit vrat pri dostopnem vhodu in je invalidko na vozičku pošiljal k drugem vhodu in čez 10 stopnic, Vrhovno sodišče več ni imelo izhoda. Ni več našlo izgovora. Moralo bi priznati diskriminacijo. Zato je danes spremenilo vso dosedanjo sodno prakso in odločilo: volivec, če so mu kršene pravice, sploh ne more vnaprej zahtevati dostopnega volišča, upravni spor sploh ni mogoč pri volitvah ne vnaprej ne za nazaj, zato je tožba nedovoljena.”

invalidi (1)

Je pa ob tem za Lokalec.si pojasnil: “Slovenska sodišča se pri sporih med posameznikom in državo žal ne znajo postaviti v sredino in pošteno razsoditi. Pogosto so pristranska v korist države. To ni le slovenska težava, ampak je pogosta v številnih post-komunističnih državah. Mnogi sodniki se čutijo kot del državnega aparata, ki ga morajo ščititi.” Ob tem pa izpostavil, da so posledice takšnih sodnikov sodbe Evropskega sodišča človekovih pravic proti Sloveniji. “Žal je Slovenija ena od držav z največ ugotovljenimi kršitvami človekovih pravic na prebivalca med vsemi 47 državami Sveta Evrope,” je dodal Toplak.

Jurij Toplak, foto: MP Produkcija
Jurij Toplak, foto: MP Produkcija

K temu je dodal, da je država tista, ki mora imeti sistem za preprečevanje kršitev pravic, za odpravo kršitev pravic in za popravo kršitev pravic. “Z vsemi prejšnjimi sodbami so sodišča trdila, da ta sistem obstaja. Sedaj je Vrhovno sodišče odločilo, da pravice do tožbe zaradi nedostopnosti volišč invalidi sploh nimajo. S tem jim je odreklo možnost doseči dostopnost. Odreklo jim je možnost, da bi uveljavljali svoje pravice,” je pojasnil Toplak.

Ob tem pa je izrazil razočaranje. “Nad sodbo sem res razočaran. Volivci se lahko pritožijo najprej na Ustavno in potem se na Evropsko sodišče. Na Ustavnem verjetno ne bodo uspeli, ker je Ustavno sodišče že enkrat odločilo, da se po volitvah s kršitvami volilne pravice invalidov ne ukvarja.” A kot je dodal imamo Evropsko sodišče, ki bo verjetno obsodilo Slovenijo in slovenskim volivcem vrnilo pravice, ki jih imajo.

Dodajamo še Sklep Vrhovnega sodišča RS.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.