01:15, sre, 3. Jul

Vrtnarite lahko tudi na domačem balkonu, tu je nekaj nasvetov kako se tega lotiti





Vrtnarjenje na balkonu postaja vse bolj priljubljena dejavnost med mestnimi prebivalci, ki si želijo pridelati lastno zelenjavo, zelišča in cvetje tudi v omejenem prostoru. Z malo načrtovanja in osnovnega znanja lahko svoj balkon spremenite v majhen zelenjavni vrt. Tukaj je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali pri začetku vrtnarjenja na balkonu.

Najprej preverite, koliko prostora imate na voljo in kakšna je izpostavljenost soncu. Večina zelenjave in zelišč potrebuje vsaj 6 ur sončne svetlobe dnevno. Ocenite tudi nosilnost vašega balkona, da ne boste preobremenili konstrukcije s pretežkimi lonci in koriti.

Za začetek izberite rastline, ki so enostavne za gojenje 

Za začetek je najbolje izbrati rastline, ki so enostavne za gojenje in dobro uspevajo v posodah. Med priljubljene izbire sodijo paradižniki, paprika, solata, špinača, bazilika, meta, timijan in drobnjak. Tudi jagode in pritlikave sorte fižola so odlična izbira za balkon.

Uporabite lahko različne vrste posod, kot so glineni lonci, plastične posode, lesene škatle ali viseče košare. Poskrbite, da imajo posode na dnu drenažne luknje za odvajanje odvečne vode.

Uporabite kakovosten substrat, namenjen za vrtnarjenje v posodah. Mešanica komposta, šote in perlita bo zagotovila dobro drenažo in zadrževanje vlage. Izogibajte se uporabi običajne vrtne zemlje, saj je lahko pretežka in ne bo zagotovila ustrezne drenaže.

Rastline potrebujejo redno zalivanje

Sajenje začnite s pripravo posod. Napolnite jih s substratom in posadite semena ali sadike po navodilih na pakiranju. Pazite na razdaljo med rastlinami, da bodo imele dovolj prostora za rast.

Rastline na balkonu potrebujejo redno zalivanje, saj se substrat v posodah hitreje izsuši kot v tleh. Zalivajte jih zjutraj ali zvečer, da zmanjšate izhlapevanje vode. Prepričajte se, da voda ne zastaja v posodah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.