13:32, čet, 28. Mar

Vsak se odloči, ali bo ‘up’ ali ‘upornik’





“Up-orniki smo vsi, pa če želite ali ne. Vsak se sam odloči, ali je ‘up’ ali ‘upornik’.” Na novinarski konferenci so Uporniki ozaveščali o (prekriti) revščini, s katero se žal v veliki meri srečujemo tudi v 21. stoletju.

Danes je prekrite revščine veliko več, kot si predstavljamo. Med njimi je največ upokojencev, le-ti pa zaradi svojega močnega dostojanstva ne pridejo do organizacij, ki bi jim lahko pomagale. Ranljiva skupina so tudi samske osebe, saj so z eno minimalno plačo ali socialno podporo, po besedah predsednika humanitarnega društva Upornik Borisa Krabonje, tako rekoč na pragu izginotja. Sledijo jim matere in očetje samohranilci.

Upornik (2)

“Delo, ki ga opravljamo, opravljamo z veliko mero ljubezni in odgovornosti. Vsak mesec zbrati 10.000 € za to, da lahko Upornik nahrani trenutno 471 odjemalcev, ni mačji kašelj. Slednje pa nas je prisililo v to, da smo zagrizli tudi v to jabolko – organizacijo koncerta,” je dejal Krabonja in na koncu skromno dodal: “Potrebujemo vas, mi smo brez vas nič.”

“Kapitalizem je krivičen sistem. Žre ljudi pri živem telesu. In to vse nas, ki ne ukrepamo in ne odstavimo naših odločevalcev. Sramotno je, da politiki ne znajo peljati države iz kriz, ki smo jih doživeli v preteklih letih,” tako je na problem revščine opozorila Mira Muršec. Realnost je, da se v 21. stoletju spopadamo z lakoto, vsesplošnim pomanjkanjem in s tem, da ljudje nimajo strehe nad glavo.

V torek, 27. junija, ob 19.00, se bo v SNG Maribor odvil dobrodelni koncert z naslovom Kulturni upor. Kot je povedal Peter Kapelj, gre za upor sistemu in upor revščini. Nastopili bodo: MK, Darko Nikolovski,  Lara Jankovič in drugi. Unikum koncerta bo po besedah organizatorja to, da bodo v isti dvorani sedeli tisti, “ki finančno in moralno podpirajo Upornika, tisti, ki nas imajo radi in tudi tisti, ki jih upornik pomaga.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.