00:38, sob, 20. Apr

Vzpodbudni podatki: Število novih primerov na 100.000 prebivalcev se niža





Kot smo že poročali, so v Sloveniji po vladnih podatkih v torek ob 6311 testih potrdili 2027 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je 32-odstoten. V bolnišnicah je 979 bolnikov s covidom-19, 158 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili 63 oseb, umrlo pa je 29 bolnikov s covidom-19.

FOTO: Pixabay.com

V torek so v primerjavi s prejšnjimi dnevi opravili več testov. Prag 2000 novih okužb smo nazadnje presegli minulo sredo. A navkljub višjemu številu novih okužb na dnevni ravni in tudi večjemu deležu pozitivnih testov, ki je 32-odstoten, pa nam reprodukcijsko število R (koliko drugih okuži en prebivalec) še naprej pada, kar je dragocen, spodbuden in poveden podatek, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Reprodukcijsko število se spušča

Ti podatki kažejo, da je 1. novembra en okužen prebivalec okužil 1,21 prebivalca, 2. novembra 1,17, medtem ko je bilo 3. novembra reprodukcijsko število 1,14. Ta prikaz se relativno hitro spušča proti mejniku, ko nekdo okuži enega prebivalca. To bomo po Kacinovih ocenah dosegli v treh ali štirih dneh. Tudi število novih primerov na 100.000 prebivalcev se niža.

“Ta teden imamo dokaz, da so ukrepi, ki jih je sprejela vlada, in jih uveljavljajo občanke in občani, obrodili sadove. Na dolgi rok se nam zadeve popravljajo,” ugotavlja Kacin.

Podatki nas ne smejo zavesti

Po njegovih navedbah pa današnjih podatkov nikakor ne gre razumeti kot olajšanje, da bi si oddahnili in prenehali upoštevati navodila in priporočila strokovnjakov, ampak nasprotno. Glede na razvoj epidemije pri nas in v Evropi je zdaj že jasno, da bodo morali nekateri ukrepi veljati dlje časa, je dejal Kacin. Če bomo v naslednjih tednih uspešni, bomo lahko božične in novoletne praznike preživeli v krogu družine, a do takrat nas loči še nekaj negotovih tednov, je povedal Kacin. Spomnil je, da je to v torkovem nagovoru poudaril tudi premier Janez Janša.

Vsaj še mesec dni bodo po Kacinovih besedah razmere ostale zelo resne, po tem pa nas najverjetneje čaka obdobje, ko bomo morali ostati zelo previdni, maksimalno odgovorni in ravnati preventivno.

Več žarišč po državi

“Tako kot smo zmogli v prvem valu, bomo zmogli tudi v drugem valu premagati epidemijo. Omejevanje stikov, držanje medsebojne razdalje in nošnja maske še vedno ostajajo najbolj učinkovit način za preprečevanje širjenja virusa,” je dejal Kacin in pozval k doslednemu upoštevanju samozaščitnih ukrepov.

Kot je pojasnil, je po državi še vedno kar nekaj precej močnih lokalnih žarišč okužb. V Beltincih je 30 novih okužb, Murski Soboti 38, Velenju 49, Celju 48, Slovenski Bistrici 29, Brežicah 23. Več žarišč ostaja tudi v Gorenjski regiji, v Škofji Loki je 49 novih okužb, Kranju pa 75.

Kacin je opozoril, da se ponovno pojavlja vnos virusa iz tujine, v torek je bilo sedem takih primerov.

V bolnišnicah vladajo resne razmere

Razmere v bolnišnicah še naprej ostajajo zelo resne, je opozoril Kacin. Bolnišnično oskrbo od torka potrebuje že 979 oseb, obolelih za covidom-19. Od konca septembra se število novo sprejetih bolnikov še vedno povečuje. Kacin je opozoril na dejanski porast števila novo sprejetih bolnikov s covidom-19 ob upoštevanju odpustov iz bolnišnic in preminulih bolnikov. 3. novembra je bilo 57 takih sprejemov na milijon prebivalcev.

Po podatkih vlade so v Sloveniji doslej opravili 380.559 testov, potrdili so 39.340 okužb, umrlo pa je 441 bolnikov s covidom-19.

Kacin je na novinarski konferenci še spomnil, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje v torek vzpostavil telefon za psihološko podporo prebivalcem v epidemiji.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.