00:39, čet, 25. Apr

WHO: Pandemija covida-19 globalno terjala 336 milijonov let življenja





Zaradi smrti, povezanih s pandemijo covida-19, je bilo po svetu izgubljenih okoli 336 milijonov let življenja, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po njeni oceni je pandemija negativno vplivala tudi na svetovni boj proti nalezljivim boleznim. Zaradi motenj se je zmanjšalo predvsem cepljenje proti ošpicam in tetanusu.

Po podatkih WHO je samo v letih 2020 in 2021 življenje zaradi covida-19 izgubilo skupno 14,9 milijona ljudi. V povprečju je bil vsak umrli prikrajšan za 22 let življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po oceni WHO je pandemija covida-19 negativno vplivala tudi na svetovni boj proti drugim nalezljivim boleznim, saj je bilo moteno cepljenje in zdravstvene storitve. Zmanjšalo se je predvsem cepljenje proti ošpicam, tetanusu in nekaterim drugim boleznim, medtem ko se je cepljenje proti malariji in tuberkulozi povečalo.

WHO je marca sporočila, da bi se lahko pandemija covida-19 letos umirila do te mere, da bi predstavljala podobno grožnjo kot gripa. Organizacija je nato v začetku tega meseca razglasila konec izrednih razmer, ki so trajale od marca 2020.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem izpostavil, da novi koronavirus kljub temu še ni premagan. “Še naprej kroži po svetu, je nevaren in lahko kadar koli razvije nevarne različice,” je opozoril.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.