17:56, čet, 28. Mar

WHO vzpostavila globalno mrežo za odkrivanje nevarnosti širjenja nalezljivih bolezni





Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je vzpostavila mednarodno mrežo, ki bo pomagala hitro odkrivati nevarnost nalezljivih bolezni, kot je covid-19, in izmenjevati informacije za preprečevanje njihovega širjenja.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozdravil ambiciozne cilje nove mreže in dejal, da bi lahko imela “bistveno vlogo pri zdravstveni varnosti”. “Kot se je jasno pokazalo med pandemijo covida-19, je svet močnejši, če se skupaj bori proti skupnim zdravstvenim grožnjam,” je poudaril.

Mednarodna mreža za nadzor nad patogeni (IPSN) bo zagotovila platformo, ki bo povezovala države in regije ter izboljšala sisteme za zbiranje in analizo vzorcev, so sporočili z WHO.

Mreža bo omogočila hitro prepoznavanje in sledenje nalezljivih bolezni ter izmenjavo informacij in ukrepanje za preprečevanje katastrof, ko je bila pandemija covida-19. Temeljila bo na genomiki, ki vključuje sekvenciranje genoma virusov, bakterij in drugih patogenov, ki povzročajo bolezni. Na ta način bodo strokovnjaki skušali razumeti, kako nalezljivi in smrtonosni so ter kako se širijo.

Cilj omrežja je pomagati zagotoviti, da se nevarnosti nalezljivih bolezni hitro prepoznajo in spremljajo ter da se informacije izmenjujejo in pristojni nato ukrepajo, da se preprečijo katastrofe, kot je bila minula pandemija.

Zbrani podatki bodo vključeni v širši sistem nadzora za prepoznavanje nalezljivih bolezni, tako da bo mogoče ukrepati za preprečevanje njihovega širjenja ter razviti zdravljenje in cepiva.

Nova mreža, ki je bila vzpostavljena dan pred začetkom letne skupščine WHO v Ženevi, bo imela sekretariat v okviru središča WHO za obveščanje o pandemijah in epidemijah. Povezovala bo strokovnjake s področja genetike in analize podatkov z vsega sveta iz javnega, akademskega in zasebnega sektorja.

“Vsem je skupen cilj: odkriti in se odzvati na nevarnosti bolezni, preden postanejo epidemije in pandemije, ter optimizirati rutinsko spremljanje bolezni,” je še sporočila organizacija.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.