23:39, čet, 28. Mar

WHO zaradi opičjih koz ne vidi razloga za preplah





Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je spričo nenavadnega širjenja opičjih koz v državah, kjer teh doslej niso poznali, že pozvala k različnim ukrepom, razloga za preplah pa ne vidi. “To ni bolezen, ki bi se je morala bati splošna javnost. To ni kot covid,” je danes v Ženevi zatrdila strokovnjakinja WHO Sylvie Briand.

Vseeno bi morale države čim hitreje registrirati okužene, izslediti njihove stike in izolirati prizadete. A WHO predvideva, da bo večina zaznanih primerov mila. Višje tveganje za hujši potek bolezni imajo sicer nosečnice, otroci in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

Poleg tega imamo po besedah Briandove dobro priložnost oziroma časovno okno, da širjenje bolezni ustavimo zdaj. Glavno vprašanje je, koliko zalog cepiva proti črnim kozam, ki je učinkovito tudi proti opičjim kozam, je trenutno na voljo.

Strokovnjaki WHO sicer pričakujejo, da bo število okuženih še naraščalo. Doslej so bolezen zaznali že v več kot 20 državah zunaj delov Afrike, kjer je endemična. “Trenutno še ne vemo, ali vidimo le vrh ledene gore,” je povedala strokovnjakinja WHO in priznala, da tudi vzroka sedanjega izbruha še niso uspeli razvozlati.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.