21:31, čet, 28. Mar

Z izpitom iz materinščine se je začel zimski rok poklicne mature





Dijaki in odrasli, ki poklicno maturo opravljajo ali ponavljajo v zimskem roku, so danes opravljali pisni izpit iz materinščine – slovenščine, italijanščine ali madžarščine. V torek bo sledil pisni izpit iz matematike ali tujega jezika ali drugega jezika, v sredo pa še pisni izpit iz drugega predmeta poklicne mature.

maturitetna izpitna pola vir sta

Danes so tako kandidati opravljali pisni izpit iz prvega predmeta poklicne mature – izpit iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine. Pisni izpit iz tretjega predmeta poklicne mature, in sicer iz matematike ali tujega jezika ali pisni izpit iz drugega jezika bodo kandidati opravljali v torek. Iz drugega predmeta poklicne mature pa bodo kandidati pisni izpit opravljali v sredo. Med 5. in 14. februarjem bodo sledili ustni izpiti in izpiti iz četrtega predmeta poklicne mature.

Pri poklicni maturi se je na zimski izpitni rok 2014, ki se izvaja v letu 2015, prijavilo 1787 kandidatov (lani jih je bilo 1856) iz 140 srednjih šol in organizacij za izobraževanje odraslih.

Šole bodo kandidate seznanile z uspehom na zimskem izpitnem roku poklicne mature v sredo, 4. marca, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Poklicna matura se praviloma opravlja v celoti, kar pomeni, da je treba izpite iz vseh štirih predmetov opraviti v enem izpitnem roku (spomladanskem, jesenskem ali zimskem).

Razlika med poklicno in splošno maturo glede nadaljnjega študija je v tem, da splošna matura omogoča vpis v vse študijske programe, višješolske, visokošolske in univerzitetne, poklicna pa le v višješolske in visokošolske, ne pa tudi v univerzitetne. Poklicni maturanti, ki se želijo vpisati na univerzitetni študij, morajo ob poklicni maturi opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.