14:08, čet, 25. Apr

Z natečajem izbrali prvi EKO grafit za Maribor





Na sedežu družbe AquaSystems je včeraj potekala podelitev nagrad avtoricam najboljših treh predlogov grafitov, prispelih na natečaj za prvi mariborski grafit iz ekoloških materialov. Zmagovalni grafit »Cikel življenja« bo krasil steno Centralne čistilne naprave Maribor v Dogošah.

Foto: Aqua systems

V družbi AquaSystems, ki že 17 let po najvišjih strokovnih standardih upravlja Centralno čistilno napravo (CČN) Maribor, svojo osnovno dejavnost čiščenja odpadnih voda za Maribor in okolico dopolnjujejo z vrsto družbeno odgovornih projektov in aktivnosti, s katerimi podpirajo družbeni in kulturni razvoj lokalne skupnosti. Z natečajem za prvi ekološki grafit za Maribor so na inovativen in kreativen način spodbujali predvsem mlajše generacije, da se umetniško izrazijo na okolju prijazen način.

K sodelovanju na natečaju EKO GRAFIT, ki je povezal kulturo ustvarjanja stenskih poslikav s skrbjo za okolje, so bili vabljeni mladi med 16. in 35. letom starosti z mariborskega področja. Med vsemi prejetimi predlogi pa so glasovalci na Facebook strani družbe izbrali zmagovalnega. Mag. Leon Lozar, direktor podjetja AquaSystems je ob tej priložnosti povedal: »Izredno smo ponosni, ko vidimo koliko zagona in kreativnosti je v mariborski mladini. Z veseljem jim nudimo prostor, da se lahko umetniško izražajo. Pomembno se nam zdi, da skrb za Dravo prenesemo tudi na mlajše generacije, menim, da smo preko natečaja EKO GRAFIT to uspešno naredili, saj grafit iz ekoloških materialov predstavlja ekološko naravnanost in poslanstvo družbe AquaSystems – ohraniti Dravo in življenje ob njej tudi za prihodnje generacije.«

Prvi razpis za okolju prijazen grafit v Mariboru
Natečaj za prvi mariborski grafit iz okolju prijaznih materialov je bil najavljen februarja na posebnem vodenem ogledu grafitov, ki so pomemben del mariborske urbane scene. Mladi kreativci so se lahko na natečaj prijavili do konca marca s skico grafita in krajšim opisom idejne zasnove ter izborom okolju prijaznih materialov za njegovo izvedbo, glasovanje za izbor zmagovalnega pa se je zaključilo 10. maja.

Z 286 glasovi je zmagal predlog Lee Pernek z naslovom »Cikel življenja«, v katerem prepoznamo več prepletajočih se motivov. Opazimo lahko krog (življenjski cikel), ki ga predstavljata domišljijska bitja. Prepoznamo motiv stvarjenja Adama, s čimer je avtorica želela izpostaviti pomembnost življenjske energije ter predaje poslanstva prihodnjim generacijam – ohranjanje življenja v Dravi in ob njej. Zmagovalka bo poleg denarne nagrade 500 evrov dobila tudi možnost izvedbe grafita. Na drugo mesto se je z 240 glasovi uvrstil predlog Eve Žunec z naslovom »Vodna telesa«, tretje mesto pa je z 81 glasovi zasedla Tjaša Tominc s predlogom »zDravo jutri«. Obe sta prejeli denarno nagrado.

Lea Pernek, avtorica zmagovalnega predloga, je o odločitvi za sodelovanje v natečaju in pomenu varovanja Drave povedala: »Za sodelovanje na natečaju sem se odločila, ker menim, da projekt neposredno vpliva ter spodbuja ljudi, da spremenimo odnos do okolja, da smo prijaznejši in uvidevnejši do narave. Menim, da lahko vsak posameznik poskrbi za boljši jutri

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.