00:01, pet, 19. Apr

Z ultramaratoncem Hilarijem na kolo tudi župani





Slovenski ultramaratonec Radovan Skubic Hilarij se je v lanskem letu lotil edinstvenega podviga v dveh tednih prekolesariti vseh 211 slovenskih občin.

S projektom je pričel konec avgusta na Geometričnem središču Slovenije. Na startu so ga pospremili mladi kolesarji, otroci Kolesarskega društva Calcit, pridružili pa so se mu tudi znani Slovenci. Med kolesarjenjem je četrti dan v bližini Cerknega padel in se poškodoval, zato je bil projekt prekinjen. Tako mu je uspelo obiskati le četrtino vseh slovenskih občin. Po uspešnem okrevanju se je odločil kolesarski podvig dokončati letošnje poletje, od točke, kjer se mu je pripetila nesreča. Čaka ga približno 2.200 kilometrov kolesarjenja po Sloveniji.

Vir: Hilarij.si
Vir: Hilarij.si

V 12 dneh bo obiskal 159 občin in nadaljeval svoje poslanstvo. V slovenske kraje bo iz Srca Slovenije dostavil zeleno sporočilo, s katerim opozarja na pomen povezovanja in varovanja okolja. V sredo, 24. julija 2013, bo obiskal Ljubljano, in sicer bo pred mestno hišo ob 10.15. V Kopru bo 26. julija ob 8.45, v Novem mestu 28. julija ob 12.15, v Mariboru 1. avgusta ob 19.10, v Celju 2. avgusta ob 17.30, v Velenju 2. avgusta ob 14.30 (*natančen razpored obiskov vseh občin po dnevih je v prilogi).

Župani bodo ob sprejemu zelenega ambasadorja na skupen zemljevid Slovenije simbolno pritrdili vsak svoj lipov list. Nekateri župani se bodo Hilariju v znak podpore pridružili tudi na kolesu, med drugim župan Občine Mengeš Franc Jerič in župan Dobrovnika Marjan Kardinar. Kolesarski podvig »211 lipovih listov za zeleno Slovenijo« bo zaključil v soboto, 3. avgusta 2013, v Zagorju ob Savi, od koder je Hilarij doma. Ob 16.15 ga bo na prizorišču pred tržnico sprejel župan Matjaž Švagan v okviru prireditve ob praznovanju občinskega praznika.

Hilarij je prepričan, da je ohranjanje naravnega okolja ključ za boljšo kakovost življenja na vseh ravneh, zato že skoraj 30 let izvaja odmevne »zelene« projekte. Zavzema se za promocijo kolesarjenja kot eno najbolj trajnostnih oblik rekreacije. Na svoji poti po Sloveniji bo promoviral tudi kolesarske poti Srca Slovenije za družine in bolj zahtevne cestne in gorske kolesarje, saj se zavzema za promocijo kolesarjenja kot eno najbolj trajnostnih oblik mobilnosti in rekreacije.

Datum in čas prihoda:

Celozaslonski zajem 22.7.2013 92403-001

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.