09:25, čet, 4. Jul

Za dokapitalizacijo Palome predlagali Eco Invest





Družbi Arca Capital Bohemia in Nevija, manjšinski delničarki Palome, ki jima je z vložitvijo izpodbojnih tožb zoper januarski sklep o dokapitalizaciji podjetja uspelo, da se je poljski sklad Abris Capital umaknil iz postopka, sta vložili zahtevo za razširitev dnevnega reda skupščine, ki bo 27. junija. Predlagata vstop slovaškega Eco Investa.

Kot je včeraj sporočila predstavnica Nevije Tea Nevena Gorjup, sta obe delničarki predlagali, da uprava Palome na dnevni red skupščine uvrsti predlog sklepa, s katerim bi razveljavili januarja sprejete sklepe v zvezi z dokapitalizacijo.

paloma

Ob tem v potrditev predlagata nov sklep o dokapitalizaciji Palome v višini dobrih 18 milijonov evrov ter izdajo novih delnic, ki bi jih po 4,01 evra za delnico vplačala slovaška družba Eco Invest. Gorjupova zagotavlja, da bi slovaški sklad plačilo dokapitalizacije lahko izvedel že do 15. oktobra, seveda, če bo skupščina predlagane sklepe potrdila.

Januarja potrdili dokapitalizacijo s strani Abrisa

Delničarji Palome so na januarski več ur trajajoči skupščini ob podpori 71-odstotnega državnega lastnika SDH z veliko večino potrdili prepotrebno 15 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo podjetja s strani poljskega Abrisa, ki je poleg svežega kapitala delničarjem ponudil še po 3,30 evra za delnico. S tem so zavrnili ponudbo slovaškega Eco Investa, ki je že takrat ponujal 18 milijonov evrov dokapitalizacije ter 4,01 evra za delnico.

Poljaki so se odločili za umik

Tako Nevija kot Arca Capital Bohemia, ki je delnice Palome pridobila tik pred skupščino z nakupom delnic od Factor banke in ima v lasti 8,6 odstotka delnic, sta sprožili izpodbojni tožbi in na sodišču uspeli z začasno odredbo. Po nekaj mesecih čakanja na odločitev je mariborsko sodišče prvo začasno odredbo že odpravilo, a so se Poljaki odločili umakniti iz nadaljnjega postopka, ker do pogodbeno zapisanega 27. maja niso bili izpolnjeni vsi odložni pogoji za dokapitalizacijo.

Vodstvo SDH je medtem od uprave Palome pod vodstvom Tadeja Gosaka zahtevalo, da kljub odstopu Abrisa od dokapitalizacije preuči vse možnosti za uspešen zaključek postopka. Če bo postopek zaključen neuspešno, pa so napovedali prodajo svojih delnic na javni dražbi.

Slovaški ineteresent naj pred skupščino predstavi svojo ponudbo

Kot so včeraj popoldne za STA pojasnili v Palomi, je uprava skupaj s finančnim in pravnim svetovalcem nadzorni svet seznanila z odstopom Abrisa od pogodbe ter z razlogi za takšno potezo. Ob tem so nadzornike seznanili tudi s ponudbo Eco Investa in predlogom za razširitev dnevnega reda skupščine, ti pa so upravo zadolžili, da s pravnimi svetovalci prejeto dokumentacijo preuči.

Nadzorni svet je sprejel tudi sklep, da slovaškega interesenta še pred skupščino pozovejo, naj predstavi svojo ponudbo upravi, nadzornemu svetu, predstavnikom sveta delavcev, sindikatu in po potrebi večinskemu lastniku – torej SDH.

Predlagateljica zastopa interese Eco Investa

V Palomi so doslej večkrat opozarjali na to, da naj bi bila prav odpoved že podpisane pogodbe z Abrisom eden ključnih motivov za vložitev izpodbojnih tožb. Glede na to, da njihova predlagateljica zastopa interese Eco Investa, ta pa je kot lastnik družbe SHP njihov konkurent, je v podjetju obstajal strah, da bi lahko bil interes predvsem ta, da do dokapitalizacije ne pride, s tem pa se ogrozi obstoj Palome.

Skupščina sicer namenjena seznanitvi o poslovanju

Redna letna skupščina Palome konec meseca je sicer namenjena seznanitvi delničarjev s poročilom o poslovanju v letu 2015 ter odločitvijo o razporeditvi 1,7 milijona evrov bilančnega dobička v druge rezerve iz dobička. Ker se sedanjima članoma nadzornega sveta Tomažu Primožiču in Enzu Smrekarju izteče mandat, sta za naslednja štiri leta kot nova predstavnika kapitala predlagana Leonida Klemenčič Podmiljšak in Lovro Peterlin.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.