03:16, sob, 23. Sep

Za energetske dodatke okoli 20 milijonov evrov

Vlada Roberta Goloba je 74.552 prejemnikom denarne socialne pomoči in/ali varstvenega dodatka izplačala za 19,39 milijona evrov energetskih dodatkov. Cilj je bil blažiti energetsko revščino, je ta teden v sporočilu o ukrepih v prvem letu mandata zapisalo ministrstvo za delo.

Dodatek je prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka pripadel v različnih višinah. Dodatek za samsko osebo je znašal 200 evrov.

Za enostarševske družine je znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine je znašal 314 evrov in je bil povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, je bil določen pri 314 evrih.

Od 1. oktobra do 28. februarja se pri ugotavljanju materialnega položaja pri odločanju o upravičenosti do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, posledično pa tudi energetskega dodatka, premoženje, razen prihrankov in vrednostnih papirjev, ni upoštevalo. V tem obdobju tudi ni veljala omejitev dedovanja.

Energetski dodatek je sicer pripadel tudi dohodkovno najšibkejšim kategorijam invalidov, in sicer v višini 200 evrov.

Vlada se je za ukrep energetskega dodatka odločila lani poleti. Predvidel ga je zakon o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra. Dodatek je bil izplačan med 2. novembrom in 31. marcem.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav