18:21, pon, 29. Jul

Za kadrovsko reševanje mariborske anesteziologije uvoz tujih zdravnikov





Pomanjkanje anesteziologov v UKC Maribor bodo reševali tudi z uvozom zdravnikov iz držav EU, so se na današnjem sestanku dogovorili ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina in direktor UKC Maribor Gregor Pivec. Po Pivčevih besedah bi trenutno pomanjkanje rešili s štirimi tujimi zdravniki.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se že dlje časa soočajo s pomanjkanjem anesteziologov, zaradi česar opravljajo manj operacij. V preteklih mesecih so se dogovorili, da bi jim na pomoč priskočili zdravniki anesteziologi iz drugih bolnišnic v državi, tudi iz UKC Ljubljana.

Pivec je v današnji izjavi za medije po sestanku dejal, da je najprej izrazilo pripravljenost za sodelovanje 18 anesteziologov, a pogodbe so sklenili z osmimi. Za ostale predvideva, da se za sodelovanje niso odločili, ker niso bili zadovoljni s ponujenim plačilom. UKC Maribor jim je ponudil 42 evrov bruto na uro, kar je po Pivčevih besedah zgornja meja, koliko lahko ponudijo v okviru javnega plačnega sistema.

V UKC Maribor imajo po Pivčevih navedbah 18 specialistov anesteziologije in 26 specializantov, od katerih bodo štirje predvidoma končali specializacijo letos. Tako bi štiri tuje zdravnike potrebovali le za reševanje trenutnih težav. Na vprašanje, v kolikšnem času bi lahko dejansko dobili zdravnike iz tujine, ni odgovoril. Je pa priznal, da bo pri delu verjetno znaten problem jezik. Tako preučujejo možnosti, da bi v začetku angažirali tudi prevajalce.

Možina pravi, da so sicer skeptični do uvažanja zdravnikov iz tujine, a bi bilo za mariborski primer to upravičeno.

Zaradi pomanjkanja anesteziologov po Pivčevih besedah program, torej operacije že naročenih bolnikov, v UKC ne odpadajo. Se je pa obseg dela v zadnjem mesecu in pol zmanjšal za 2,7 odstotka, kar pomeni 570 posegov manj. Manj opravljenih posegov se po njegovih besedah v tem trenutku še ne kaže na čakalnih dobah, a če bi pomanjkanje anesteziologov trajalo dlje časa, bi se čakalne dobe za bolnike podaljšale.

Na vprašanje, ali ministrica še zaupa Pivcu glede na to, da je na čelu UKC Maribor 20 let in se je v času njegovega vodenja pojavil problem pomanjkanja anesteziologov, je Kolar Celarčeva dejala, da je Pivca nedolgo tega izbral in podprl svet zavoda, kar pomeni, da jih je prepričal s programom. Sicer pa ministrica predvideva, da so odhodi anesteziologov v tujino tudi posledica bližine Avstrije, kjer si lahko obetajo bistveno višje zaslužke.

Pivec pravi, da bodo anesteziologe v prihodnje skušali zadržati v UKC Maribor s kakovostnim delom. S finančnim nagrajevanjem so namreč glede na sistem plač v javnem sektorju omejeni.

So se pa na današnjem sestanku tudi dogovorili, da bodo oblikovali delovno skupino, ki bo pripravila priporočila za normative ter standarde za področje anesteziologije, je še povedala ministrica.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.