08:59, pet, 29. Mar

Za ptujsko bolnišnico tri leta pozitivnega poslovanja





Ptujska splošna bolnišnica je zadnja tri leta zapored poslovala s presežkom prihodkov nad odhodki, to pa je vsaj zadnji dve po besedah direktorice Anice Užmah tudi posledica zdravljena bolnikov s covidom. Skupaj z dosedanjim predsednikom sveta zavoda Žarkom Markovičem sta predstavila tudi druge dosežke štiriletnega mandata.

Kot je povedala Užmahova, so zadnji dve leti epidemije poskušali delo opraviti čim bolj strokovno, varno in etično, ob tem pa so postali tudi poslovno uspešna bolnišnica, ki pokriva območje Spodnjega Podravja s 110.000 prebivalci.

Med pohvale vrednimi dosežki je omenila 16-odstotno rast porodov v zadnjih štirih letih, saj so lani presegli številko 900, beležijo tudi podvojitev števila zdravljenj možganske kapi. Kar nekaj novosti so uvedli na področju specialistične ambulantne dejavnosti, med drugim velja omeniti zlasti otroško kardiološko ambulanto ter center za zgodnjo obravnavo otrok z motnjo v razvoju.

“Epidemija je bila za nas posebna preizkušnja, pri čemer smo ena tistih bolnišnic, ki smo se postavili ob bok nekaterim večjim. Obravnavali smo namreč podobno število primerov kot izolska, jeseniška ali slovenjgraška bolnišnica. Seveda je to pomagalo našemu poslovanju, saj je zdravljenje covida prineslo dodatne prihodke,” je dejala Užmahova.

Lani so skupaj beležili dobrih 37 milijonov evrov prihodkov, kar je deset milijonov več kot pred štirimi leti. Obenem so uspeli obvladovati stroške, tako da so leto sklenili z 2,2 milijona evri presežka prihodkov nad odhodki. Še posebej so veseli, da jim je uspelo obvladati plačilno sposobnost in stare dolgove v celoti poplačati.

V zadnjih štirih letih jim je uspelo za 13 odstotkov povečati število zaposlenih, kar je za področje zdravstva velik uspeh, saj gre v glavnem za visoko strokoven kader. Skupaj trenutno zaposlujejo 588 ljudi. Po besedah strokovnega direktorja Teodorja Pevca je kadrovska širitev zelo pomembna, kot je dejal, pa so v zadnjih letih pridobili 11 specialistov in 18 specializantov.

Prav tako so v zadnjih štirih letih uspeli več kot podvojiti sredstva za investicije. Če je bilo v letu 2018 tega denarja na voljo 900.000 evrov, trenutno za naložbe v prostore in sodobno medicinsko opremo namenjajo okoli dva milijona evrov. Letošnje leto je za njih leto zgodovinskih premikov, saj so končno začeli z gradnjo urgentnega centra, kmalu pa bodo začeli še z obnovo bolnišnične lekarne.

V ptujski bolnišnici sicer že dva tedna nimajo bolnikov s covidom, ohranjajo sivo cono, po besedah vodje oddelka Primoža Horvata pa so lani obravnavali 700 bolnikov. “Ponosni smo, da smo lahko našo regijo pokrili sami in hkrati pomagali bolnišnicam iz drugih regij,” je dodal Horvat.

Kot je ob koncu mandata povedal predsednik sveta zavoda Žarko Markovič, so imeli v zadnjih dveh letih pred očmi predvsem obvladovanje epidemije, začetek gradnje urgentnega centra ter vzdržno poslovanje bolnišnice. Po njegovem so cilje uresničili v najboljši mogoči meri, zavod pa je v tem času doživel velike spremembe predvsem pri notranji fleksibilnosti.

“Zavod ima zelo dobre nastavke za naprej. Malo me skrbi le to, da ponavadi takrat, ko je neka institucija finančno urejena in stabilna, postane cilj plenilcev. Upam, da bo naslednji svet zavoda imel dovolj modrosti ter moči, da bo bolnišnico ohranil v najboljši meri za naprej,” je še dodal Markovič.

Novi svet zavoda se bo na konstitutivni seji sestal že v torek, ko bodo izbirali le njegovo vodstvo. Sicer pa se tudi Užmahovi in Pevcu letos izteče mandat, a se danes glede tega, ali nameravata svoje delo nadaljevati, še nista želela dokončno izjasniti.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.