18:26, tor, 6. Avg

Za učni center bo treba zbrati še kar nekaj denarja





Socialno podjetje Pupillam želi skupaj s še nekaterimi dobrodelnimi društvi in gibanji v Mariboru ustanoviti učni center za socialno šibke in ogrožene občane. Z dobrodelnim koncertom prejšnji teden so zbrali nekaj več kot 2000 evrov. Ker se projekt ocenjuje na okoli 100.000 evrov, bodo še naprej zbirali prostovoljne prispevke.

za srce maribora, foto STA

Sredstva zbirajo na posebnem transakcijskem računu pri Hranilnici LON številka SI56 6000 00000 0630 571. Izkupiček koncerta Za srce Maribora, ki so ga priredili prejšnji teden v Dvorani Tabor, bodo namenili kritju stroškov koncerta in pripravi dokumentacije za vzpostavitev načrtovanega javnega učnega centra.

Po besedah predsednice Pupillama Iris Magajna še vedno računajo, da bi t. i. Center za dvig človeka odprli jeseni. “Čaka nas še kar nekaj korakov. Med drugim je treba pripraviti poslovni načrt, ki bo med drugim vključeval elemente samooskrbe, samofinanciranja. A vsaj za zagon potrebujemo pomoč,” je povedala na današnji novinarski konferenci.

Center si zamišljajo kot “dnevno sobo, ki je odprta za vse”. V njej bi poleg zadovoljevanja osnovnih človekovih potreb s hrano med drugim nudili tudi svetovanja, izobraževanja in možnosti druženja. “Z nami že sodelujejo društva bio dinamičnega kmetovanja, ki nam bodo dala viške hrane. Vključujemo tudi prostovoljce, ki bodo posebej za nas gojili hrano, ki si jo bomo nato sami pripravljali,” je pojasnila predsednica. “Človek tu tako ne bo le dobival, ampak tudi sam prispeval. V kakršni koli stiski se znajdeš, ne želiš samo jemati, ampak tudi sam kaj dati. Človeku je to naravno,” je dodala.

Kot je dejala, se za sodelovanje zanimajo tudi druga društva, z donacijami pa se tudi javljajo vedno nova podjetja. “Želijo dvigniti posameznika, saj se zavedajo, da se posledično dvigne tudi družba. Vemo, da tako kot je močen naš najšibkejši člen, tako smo močni mi kot družba. Vsak posameznik pri tem šteje,” je dejala.

V igri za učni center sta dve lokaciji – prva v bližini Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, druga v kletnih prostorih nekdanje restavracije na Mestni občini Maribor. S projektom bodo poskušali tudi kandidirati na razpisih za evropska sredstva.

Na današnji novinarski konferenci na Osnovni šoli Martina Konšaka Maribor so podelili glavno nagrado natečaja med mariborskimi osnovnošolci na temo Kaj je zate ljubezen? Odzvalo se je 56 učencev, prvo nagrado – let z letalom Pipistrel – je osvojila učenka omenjene šole Anja Hojsak.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.