10:20, pet, 19. Apr

Za urad vlade za demografijo danes zadnji delovni dan





Za urad vlade za demografijo s sedežem v Mariboru, ki je začel delovati lansko jesen, je danes zadnji delovni dan. Vlada ga je namreč z odlokom, ki bo začel veljati v soboto, ukinila, njegove pristojnosti pa prenesla na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vlada se je odločila za ukinitev urada, ker se njegovo delovno področje prekriva z delovnim področjem ministrstva za delo. Zaposlene na uradu, materialna sredstva, ki jih prevzeti zaposleni potrebujejo za opravljanje svojih nalog, dokumentacijo urada in neporabljena sredstva, ki so v letu 2022 zagotovljena v veljavnem finančnem načrtu urada, bo prevzelo ministrstvo. Na uradu so za STA navedli, da je zaposlenih 11 javnih uslužbencev.

Vršilec dolžnosti direktorja je bil Danilo Lončarič, vlada pa je v ponedeljek izdala ugotovitveno odločbo o prenehanju njegovega položaja hkrati s prenehanjem dela urada.

Ob koncu delovanja urada je izpostavil pomen zavedanja, da je življenje največ, kar ljudje lahko imamo. “Demografija ni samo ekonomija, je zagotovitev dostojnega življenja za vse generacije, je osnovni gradnik razvoja za vse ostale panoge in vede,” je poudaril v izjavi.

Urad je imel sedež na Trgu Leona Štuklja v Mariboru

V družbi nasploh bi si želel, da težimo k temu, da ohranjamo kakovost življenja in blaginjo ljudi ter jo skušamo dvigniti na višjo raven.

Umestitev področja demografije v prihodnje vidi na področje najvišje politične ravni. “Le tako bomo izzive, ki so že danes navzoči, uspeli obvladovati s celostnim načrtovanjem, medsektorskim pristopom in implementacijo rešitev v družbi, če želimo ohranitev slovenskega naroda na ozemlju, kot je zdaj,” je zapisal.

Urad je imel sedež na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, in sicer v poslovnih prostorih v izmeri približno 300 kvadratnih metrov. Zanje urejajo vpis lastninske pravice na državo, tako da se najemnina ni obračunavala, so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Vodil ga je direktor

Prejšnja vlada je urad, ki ga je predvidela tudi koalicijska pogodba med SDS, SMC, NSi in DeSUS, ustanovila z odlokom oktobra 2020, začetek uporabe odloka in s tem delovanja urada pa večkrat prestavila.

Sprva je bilo predvideno, da ga bo vodil minister brez listnice, pozneje so odlok spremenili in zapisali, da ga bo vodil direktor, ki bi bil odgovoren vladi. Tako je bil oktobra lani za v. d. direktorja imenovan Lončarič, aprila letos pa so uradno odprli urad s sedežem v Mariboru.

Namen urada je bil denimo, da usklajuje in pripravlja ukrepe institucij na državni ravni s področja demografske politike, ki vključujejo spodbujanje materinstva in očetovstva ter dvig rojstev, vzpostavljanje pogojev, da se mladi in ostale generacije ne bi odseljevali iz države, prav tako pa tudi vračanje Slovencev iz tujine.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.