15:32, čet, 28. Mar

Za vikend poostren nadzor na smučiščih





Zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za infrastrukturo in policija bodo prihajajoči vikend na vseh smučiščih po Sloveniji, ki obratujejo, izvedli poostren nadzor. Že v minulih dneh so inšpektorji ugotovili nekaj neskladnosti na smučiščih, med drugim pri gostinski ponudbi. Policisti pa so v zadnjem tednu dni obravnavali 27 nesreč na smučiščih.

Vir: Spletna kamera

Zdravstveni inšpektorat je prejšnji teden izvedel nadzore v okviru svojih pristojnosti na 12 smučiščih, pri čemer so na petih lokacijah ugotovili neskladnosti, v zvezi s katerimi so fizičnim osebam izdali 27 opozoril po zakonu o prekrških.

Nadzor gostinstva na smučiščih je pokazal tri neskladnosti. Inšpektorji so na smučiščih Golte ter na Mariborskem in Ruškem Pohorju izrekli štiri sankcije po zakonu o prekrških, na smučišču Krvavec pa dve opozorili, je na današnji vladni novinarski konferenci povedala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Izdali eno ureditveno odločbo

Dodatnih 12 nadzorov je na smučiščih izvedel tudi inšpektorat za infrastrukturo. Ta je neskladnosti ugotovil na devetih lokacijah in izdal 77 opozoril po zakonu o prekrških, v enem primeru pa je upravljavcu izdal eno ureditveno odločbo.

Tako inšpektorica kot namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak sta danes pozvala vse k nadaljnjemu upoštevanju veljavnih zaščitnih ukrepov in priporočil, tudi na smučiščih, katerih obisk je v teh počitniških dneh in ob lepem vremenu aktualen.

Pečjak je ob tem vse, še posebej smučarje pozval k previdnosti, saj vsaka poškodba na smučiščih pomeni dodatno obremenitev bolnišnic in zdravstvenega osebja. Samo v zadnjem tednu so policisti na smučiščih obravnavali 27 nesreč, od tega je bila več kot polovica s hudimi poškodbami, v večini primerov je šlo za mladoletne osebe.

V gostinstvu so inšpektorji prejšnji teden opravili 193 nadzorov

Sicer pa so vsi inšpekcijski organi prejšnji teden opravili 3576 nadzorov v zvezi z upoštevanjem ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19 in izrekli 25 prekrškovnih sankcij, 346 opozoril po zakonu o prekrških in 151 upravnih ukrepov.

V gostinstvu so inšpektorji prejšnji teden opravili 193 nadzorov in izrekli štiri prekrškovne sankcije in šest opozoril, opozorila so izdajali tudi v nadzorih na zunanjih javnih površinah. V 38 nadzorih v večstanovanjskih stavbah inšpektorji neskladnosti niso ugotovili, prav tako ne v šolah in vrtcih.

Na področju drugih storitvenih dejavnosti so zdravstveni inšpektorji prejšnji teden opravili 500 nadzorov in izrekli 16 opozoril in dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. Številčno največ nadzorov pa je inšpektorat opravil v storitveni dejavnosti, in sicer v frizerskih in kozmetičnih salonih, kjer je neskladnosti ugotovil v treh primerih.

Večkrat opozorili na nepravilno nošenje zaščitnih mask

Prejšnji teden je zdravstveni inšpektorat prejel eno prijavo v povezavi s cepljenjem proti covidu-19, postopek v zvezi s tem je še v teku, v teku pa sta tudi dva postopka od prej, ki še nista zaključena, je povedala inšpektorica Deana Potza.

V zadnjem času se je po njenih besedah nekoliko povečalo število izdanih opozoril v zvezi z neuporabo ali nepravilnim nošenjem zaščitnih mask, na inšpektoratu pa ponovno zaznavajo tudi povečano število groženj inšpektorjem.

Med podatki policije, ki jih je danes predstavil Pečjak, izstopajo izdane napotitve v karanteno. Policisti so namreč na meji v zadnjem tednu dni izdali oz. vročili 9917 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 67,9 odstotka več kot teden dni prej. Od teh izdanih potrdil so jih 8408 izdali polnoletnim osebam, 1509 pa mladoletnim osebam. Preklicali pa so 17 potrdil.

Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi prijav

Sicer pa je policija od 18. do vključno 24. februarja opravila tudi nadzore na 14.664 krajih glede upoštevanja epidemioloških ukrepov. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi 38 sprejeti prijav. Skupno so policisti v zadnjem tednu dni izrekli 926 ukrepov, kar je za 8,5 odstotka manj kot teden dni prej, deloma je padec posledica 15. februarja odpravljene omejitve gibanja na občine oz. statistične regije. V primeru kršitev je šlo večinoma za kršitve v zvezi z omejitvami združevanja, gibanja v nočnem času ali nošenja mask.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.