20:00, čet, 28. Mar

Začenja se akcija 40 dni brez alkohola





Slovenska karitas je danes začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola, letošnja je z geslom Za zdravje in zdrave odnose. Danes, na pepelnično sredo, se sicer v Katoliški cerkvi začne 40-dnevni post pred veliko nočjo. Pri karitas menijo, da je odpoved alkoholu v postnem času priložnost, da preverimo svoj odnos do sebe in v družini.

Na današnji predstavitvi tokratne akcije je generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič povedal, da prav tako lahko v tem času preverimo svoj odnos na delovnem mestu in v družbi. Izrazil je še željo, da bi sledili sporočilom akcije vse leto in vse življenje, ne le v 40 dneh akcije. Slovenska karitas sicer skupaj z Agencijo za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net pripravlja akcijo 40 dni brez alkohola že 15. leto. Pri njej pa sodelujejo tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), zavoda Varna pot in Vse bo v redu, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, društvo Žarek upanja, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent. Letos pa se jim kot gost pridružuje še Družinski inštitut Bližina.

Letošnja akcija 40 dni brez alkohola poteka pod geslom Za zdravje in zdrave odnose. Vir: Pixabay

Na predstavitvi akcije je v. d. direktorice Agencije za varnost prometa Vesna Marinko povedala, da alkohol zmanjšuje sposobnost zaznavanja, presoje in ustreznega odzivanja v prometu. Eden glavnih dejavnikov tveganja za prometne nesreče je po njenih besedah alkohol, saj je vzrok za kar tretjino umrlih na slovenskih cestah. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč znaša že skoraj deset odstotkov. Izpostavila je še, da je lani povprečna stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč lani po njenih besedah znašala kar 1,5 promila. Zaradi teh razlogov je pozvala k treznosti v prometu.

Slika je simbolična

Andreja Verovšek iz zavoda Med.Over.Net, ki je tako kot agencija soorganizator akcije, je izpostavila, da na področju zasvojenosti poteka forum, ki ga letno obišče prek 60.000 ljudi, na vprašanja pa odgovarjajo strokovnjaki.

Na predstavitvi je Karmen Henigsman iz NIJZ dejala, da je v Sloveniji registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let, leta 2018 znašala deset litrov. V sam svetovni vrh pa nas uvršča velika težava, saj poleg registrirane porabe za našo državo poveča porabo alkohola za kar tretjino tudi obsežna neregistrirana poraba alkohola iz domače proizvodnje. Tvegano in škodljivo pitje pa je vzročno povezano z več kot 200 različnimi boleznimi in poškodbami. Izpostavila je, da pitje alkohola lahko vpliva na vsak organ v telesu, povzroča rakava obolenja, oslabi posameznikov imunski sistem in pomembno vpliva na slabšanje srčno-žilnega sistema. “Da je kozarec vina dober za zdravje, je le mit,” je poudarila.

O izkušnjah iz psihoterapevtskega dela z ljudmi, ki imajo težave z alkoholom,  je spregovoril Drago Jerebic iz Družinskega inštituta Bližina. Izpostavil je, da je alkohol oblika pomirjanja v odnosih ter  da naj starši svojim otrokom pokažejo, da so možni drugi načini pomirjanja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.