09:24, pet, 9. Avg

Začenja se Evropski teden mobilnosti tudi v Mariboru





Maribor bo tudi letos del akcije Evropskega tedna mobilnosti, ki bo ponovno povezal evropska mesta v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Dogajanje bo letos potekalo med 16. in 22. septembrom pod sloganom “Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost”, ki bo spodbujal k pametni in trajnostni mobilnosti kot dobri investiciji.

dan-mobilnosti-maribor

K projetku se je tako priključila tudi Mestna občina Maribor, ki na tovrsten način nadaljuje z izvedbo ukrepov za izboljšanje trajnostne mobilnost v mestu in s tem prispeva k umirjanju trenda uporabe motornih vozil za premagovanje razdalj v mestu. Aktivnosti ukrepov (ki predstavljajo tako infrastrukturne kot tudi vsebinske ukrepe) so usmerjene v izboljšanje prometa kolesarjev in pešcev, javnega potniškega prometa ter odgovorne in racionalne rabe osebnih ter tovornih vozil. Vse oblike prometa namreč predstavljajo zaokroženo celoto in se morajo med seboj usklajevati.

“Mestna občina Maribor sledi Celostni prometni strategiji, ki jo je sprejela in potrdila med prvimi slovenskimi občinami. V prihajajočih letih pa MO Maribor načrtuje ureditev Dravske kolesarske poti (na območju MO Maribor) in ureditev manjkajočih kolesarskih poveazav z mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi,” so sporočili iz MOM.

Celotno programsko dogajanje se letos seli na Trg Leona Štuklja

Evropski teden mobilnosti v Mariboru pričenjajo v nedeljo, 18. septembra, ko se bo »odrolala« že tradicionalna prireditev 13. ZZrolano mesto s startom iz Trga svobode. V primeru slabega vremena dogodek odpade. V nedeljo pridejo na svoj račun tudi kolesarji saj bo izpred Glavne železniške postaje Maribor organiziran Kolesarski izlet »Boč in Donačka ob Dravinji«.

Ponedeljek, 19., torek, 20. in sredo 21. septembra, bodo Trg Leona Štuklja zapolnili otroci, ki se bodo udeležili bralnega maratona, prvič se bo odvijal orientacijski tek po mestu za srednješolce ter že tradicionalno kolesarjenje za osnovnošolce. Na zadnji dan, 22. septembra, pa beležimo dan brez avtomobila. V ta namen bo na Trgu Leona Štuklja potekala predstavitev Celostne prometne strategije, predstavitev električnih avtobusov, ki se izdelujejo v Mariboru in okolici. Meščane vabimo, da se v službo in po opravkih odpravijo brez motornih vozil in tako prispevajo k zmanjšanju prometa. Prav tako bo na dan brez avtomobila, 22. 9. 2016, brezplačna uporaba mestnega avtobusa na vseh linijah.

Ob vseh naštetih dogodkih bodo na prizoriščih potekale številne spremljevalne dejavnosti.

Ves program je objavljen na spletni strani www.maribor.si/okolje. Več o projektu ETM 2016 najdete na http://www.tedenmobilnosti.si/2016/.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.