06:46, sob, 20. Apr

Začenja se Festival Stare trte z vinsko-kulinarično obarvani doživetji





Festival Stare trte, ki se začne danes v Mariboru, bo postavil v ospredje vinsko-kulinarično in kulturno obarvana doživetja za manjše skupine in posameznike.

Do nedelje bo ponujal sprehode s pokušinami, zaključil pa se bo s svečano trgatvijo najstarejše trte sveta in razglasitvijo nove Mariborske vinske kraljice.

Festival Stare trte prireja Zavod za turizem Maribor – Pohorje, ki bo v petek med drugim organiziral okroglo mizo za strokovno javnost na temo povezovanja v vinarsko-vinogradniški panogi. Na razpravi v prostorih Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor bodo spregovorili predstavnica kolektivne blagovne znamke Naše najboljše Tanja Lešnik Štuhec, Matjaž Četrtič iz Vinske kleti Ferdinand v Goriških brdih, Uroš Valcl iz prekmurske Vinske kleti Marof, Matjaž Ivanc iz ljubljanske restavracije Atelje in Lavra Peršolja Jakončič iz Hotelov HIT s sedežem v Novi Gorici.

Spoznavanje znamenitosti Maribora

Po napovedih bodo govorili o aktualnih izzivih v razmerah, ko so se prekinile številne utečene distribucijske poti, ko se v gostinskih lokalih zaradi strogih pogojev naroča in pije manj vina in ko vinogradniki in vinarji ne vedo, kam z viški vina.

V času festivala bodo lahko domačini in turisti spoznavali mariborsko mestno jedro, njegove znamenitosti in okuse. Vsak dan jim bo na voljo Mariborska vinska pot, z vodnikom in sommelierjem se lahko podajo še v okoliške vinograde, v soboto bo pestro dogajanje tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru.

Kljub številnim omejitvam zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ostajata na programu Festivala Stare trte Mednarodni praznik ekoloških kmetij, ki se bo v obliki razširjene ekološke tržnice odvil v petek na osrednji mariborski tržnici, in letos že 34. Svečana trgatev Stare trte, ki bo v nedeljo na Lentu.

Tone Partljič bo odrezal prvi grozd

Prvi grozd na trgatvi bo odrezal pisatelj, dramatik in politik Tone Partljič. Mariborska vinska kraljica v obdobju 2018 – 2020 Ana Protner pa bo predala krono izbrani naslednici.

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in ga uporabljajo za protokolarno darilo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.