18:28, sob, 27. Jul

Začetek usposabljanja lovcev za aktivno iskanje poginulih divjih prašičev





Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije ter veterinarsko-higiensko službo Nacionalnega veterinarskega inštituta v oktobru začela s praktičnim delom usposabljanja lovcev za aktivno iskanje poginulih divjih prašičev.

“Aktivno iskanje poginulih divjih prašičev je eden prvih ukrepov, ki se po potrditvi afriške prašičje kuge izvaja na določenem območju z omejitvami, z namenom ugotovitve dejanskega obsega okužbe z afriško prašičjo kugo in da se odstrani vire okužbe iz lovišča,” piše na spletni strani uprave za varno hrano.

Aktivno iskanje poginulih divjih prašičev izvajajo skupine za aktivno iskanje, ki jih sestavljajo člani, ki so opravili tako teoretični kot praktični del usposabljanja. Pogoj za udeležbo na praktičnem usposabljanju je opravljen teoretični del usposabljanja, ki je potekal v juliju.

Patolog Nacionalnega veterinarskega inštituta v okviru praktičnega dela usposabljanja prikaže postopek izvajanja biovarnostnih ukrepov pri vstopu in izstopu iz okuženega območja ter pristop in rokovanje z najdenim poginulim divjim prašičem.

Udeleženci nato izvedejo akcijo iskanja z uporabo aplikacije za telemetrično sledenje divjim prašičem – WBT (Wild Boar Tracker) na terenu.

Doslej je bilo izvedenih pet praktičnih usposabljanj, za osrednjeslovensko, kočevsko in belokranjsko ter štajersko in pomursko območje. V prihodnjih tednih so načrtovana usposabljanja še na območju Primorske in Notranjske ter Zasavja, Posavja in Dolenjske.

Afriška prašičja kuga je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi. Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena, a predstavlja njeno širjenje iz vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev v Sloveniji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.