20:20, ned, 28. Jul

Zadnji dan za prijavo na natečaj za generalnega direktorja policije





Danes se izteče rok, do katerega se na javni natečaj lahko prijavijo kandidati za generalnega direktorja policije. Vlada je namreč konec oktobra razrešila Stanislava Venigerja s tega položaja in za v. d. direktorja imenovala Marjana Fanka, ki je posle prevzel 2. novembra.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar se je za razrešitev Venigerja odločila, ker ji zakon omogoča, da v roku enega leta od nastopa funkcije poda predlog za razrešitev generalnega direktorja policije. Odločitev pa po njenih besedah “sodi v kontekst vizije”, ki jo ima kot ministrica pri upravljanju resorja. Kljub tem pojasnilom je bilo na račun razrešitve nekaj kritičnih tonov.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Prijave bo pregledala posebna natečajna komisija, ki jo imenuje uradniški svet. Ugotovila bo, kateri kandidati izpolnjujejo pogoje za položaj in kateri kandidati so glede na svojo strokovno usposobljenost primerni za ta položaj. Kandidatom, ki izpolnjujejo pogoje in so primerni za položaj, ter kandidatom, ki se ne uvrstijo na seznam strokovno usposobljenih kandidatov, bo komisija izdala poseben sklep. Na ta sklep ni pritožbe, lahko pa se sproži upravni spor.

Imena primernih kandidatov bodo posredovali na notranje ministrstvo. Ministrica bo, kakor predvideva zakon o organiziranosti in delu v policiji, vladi predlagala kandidata. Generalnega direktorja policije namreč imenuje vlada na predlog ministra.

Izbrani kandidat bo imenovan na položaj za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.