07:14, sob, 22. Jan

Žalostna novica za ljubitelje Mozartovih kroglic

Podjetje Salzburg Schokolade, ki med drugim izdeluje originalne Mozartove kroglice, se je znašlo v stečajnem postopku. Ogroženih je okoli 140 delovnih mest, na poplačilo pa čaka 614 upnikov, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Stečajni postopek nad podjetjem Salzburg Schokolade s sedežem v avstrijskem Grödigu se je danes začel na avstrijskem deželnem sodišču v Salzburgu. Glavna vzroka za finančni zlom podjetja naj bi bila izguba velikega naročila leta 2016 in padec povpraševanja v koronskem letu 2020.

Finančne obveznosti podjetja po prvih podatkih obsegajo 27,29 milijona evrov, njegova sredstva pa znašajo 23,35 milijona evrov. Preživetje podjetja je pod vprašajem.

Stečajni postopek sicer ne vpliva na hčerinsko tovarno podjetja na Češkem, ki se ukvarja s pakiranjem slaščic in prehranskih izdelkov.

Lanski padec so letos uspeli le delno nadomestiti

Družba Salzburg Schokolade je v zadnjih letih še uspela ustvarjati dobičke, vendar jo je pandemično leto 2020 močno udarilo. Močno se je zmanjšalo število turistov, prireditev in posebnih dogodkov, kot so rojstnodnevne zabave in poroke, zato se je povpraševanje po sladicah podjetja Salzburg Schokolade zmanjšalo. Ob tem sta bili prodajalni na Dunaju in v Salzburgu zaradi omejevalnih ukrepov nekaj časa tudi zaprti.

Lanski padec so letos uspeli le delno nadomestiti. Kljub novim strankam iz tujine in državni koronski pomoči bodo leto končali v rdečih številkah. K temu bodo med drugim pripomogli novo zaprtje države, v katerem je trenutno Avstrija, in zvišanje cen surovin, energije, logistike ter embalaže. Zaposleni ostajajo brez novembrskih plač.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1897 pod imenom Rajsigl-Süsswarenfabrik v Salzburgu, leta 1956 so ga preselili v Grödig. Njegovi prihodki so leta 2019 znašali 28,7 milijona evrov, lani pa so upadli za četrtino na 21,7 milijona evrov. Pod črto je leta 2020 nastalo 1,2 milijona evrov izgube.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *