13:08, pet, 19. Apr

ZANIMIVO: V Zagrebu odkrili portret Prešerna z naslovom Portret plavolasega moškega





Umetnostni zgodovinar Ferdinand Šerbelj je ob pregledovanju zagrebške zbirke Muzeja za umetnost in obrt našel podobo Franceta Prešerna.

Podoba Prešerna: Portret plavokosog muškarca. VIR: Arhiv Muzeja za umetnost in obrt Zagreb

Slika Prešerna del slikarske zbirke muzeja

Našel jo je po naključju, medtem ko je “po svoji že kar pregovorni sistematičnosti umetnostnega zgodovinarja analiziral sliko za sliko”, na spletu poroča Družina. Podoba je datirana v sredino 19. stoletja. Slika z naslovom Portret plavokosog muškarca nosi inventarno oznako MUO-018031:miniatura in je del slikarske zbirke. Muzej za umetnost in obrt ima sicer po pisanju Družine največjo hrvaško zbirko z nekaj tisoč predmeti, med drugim tudi več kot šest tisoč slikarskih del. Zbirko imajo Hrvati odprto za javnost na spletu.

Podoba se ujema z opisi, ki jih je dala pesnikova sestra

Šerbelj je prepričan, da so se z najdbo približali avtentični podobi Prešerna. “Ujema se z opisi, kot nam jih je zapustila pesnikova sestra: da je imel sive oči, svetlejše lase… Z najdene podobe je jasno razvidno, da je doslej znani portret Goldenstein naslikal kot ‘kopijo’ tega akvarela; po mali sliki, dimenzije so 8,2 krat 7, je naslikal veliko oljno sliko, ki jo vsi poznamo,” je povedal.

Prešerna je nemški slikar upodobil po slikarskem spominu

Goldenstein (1807-1878) je Prešernov portret naslikal leto po pesnikovi smrti. Bil je Nemec po rodu, v Sloveniji pa je živel od leta 1835 do 1867. “Dejstvo je, da sta se Goldenstein in Prešeren poznala, dejstvo pa je tudi, da se po pesnikovi selitvi v Kranj nista več videla. Torej ga je naslikal po svojem slikarskem spominu, spominu iz pesnikovih najlepših in najbolj ustvarjalnih let v Ljubljani,” je še pojasnil Šerbelj.
vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.