03:27, sre, 3. Jul

Zanimivost: Toliko kilometrov povprečno na tekmi preteče nogometni sodnik





Nogomet je šport, ki zahteva izjemno telesno pripravljenost ne le od nogometašev, ampak tudi od sodnikov. Medtem ko se na igrišču odvija akcija, vsi akterji pretečejo impresivne razdalje. Pa si poglejmo podrobneje, koliko v povprečju pretečejo posamezni igralci in sodniki na nogometnih tekmah.
Sodniki so pogosto tihi junaki nogometnih tekem. Da bi lahko spremljali hitro dogajanje na igrišču, pretečejo med 9 in 13 kilometrov na tekmo. Glavni sodniki običajno pretečejo več kot stranski, saj morajo biti vedno blizu akcije in imajo veliko večjo odgovornost pri spremljanju poteka igre. Razdalja, ki jo preteče sodnik, je kombinacija teka, hoje in kratkih šprintov, kar zahteva odlično fizično pripravljenost.

Kaj pa nogometaši?

Povprečna razdalja, ki jo preteče nogometaš na tekmi, je med 10 in 13 kilometrov. Seveda se razdalja razlikuje glede na igralčevo pozicijo in stil igre.

Sredinski vezisti: Ti igralci so srce ekipe in pretečejo največ, med 11 in 13 kilometrov na tekmo. Njihova vloga je ključna v tako napadu kot obrambi, zato morajo pokrivati veliko površino igrišča.

Branilci: Branilci pretečejo med 9 in 12 kilometrov. Njihova naloga je, da ustavljajo nasprotnikove napade in pomagajo pri gradnji igre iz zadnje linije.

Napadalci: Napadalci pretečejo nekoliko manj, med 9 in 11 kilometrov. Pogosto izvajajo kratke, hitre šprinte, ko se poskušajo izvleči iz branilskih linij nasprotnika in doseči gol.

Vratarji: Vratarji pretečejo najmanj, običajno med 4 in 6 kilometrov. Čeprav večino časa preživijo v bližini svojega gola, se morajo vseeno premikati in biti pripravljeni na hitre reakcije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.