16:26, sob, 20. Apr

Zapis reševalke: “Ne vem ali se te naše influencerke hecajo iz bolnih, izkoriščajo sistem?”





Predsedstvi Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije sta na vlado, ministrstvi za delo in šolstvo ter NIJZ pred dnevi, naslovili poziv k zagotavljanju brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov v sanitarijah izobraževanih ustanov ter drugih javnih objektih.

Njihov poziv je Vlada RS sprejela, ter sporočila, da podpira postopno uvajanje brezplačnih higienskih pripomočkov v javnih ustanovah in bo preučila možnost financiranja nakupa higienskih pripomočkov za ženske, so za STA sporočili iz urada vlade za komuniciranje. To je koprsko reševalko Natašo Marc Mahnič spodbudilo k zapisu na svojem blogu, oz. na družbenem omrežju na profilu Moška reševalka, v katerem se sprašuje, če mlade ženske menijo, da že menstruacija bolezen?

V zapisu pojasni svoje tri poglavitne razloge, zakaj je sama proti temu, da ženskam karkoli glede intimnih pripomočkov za osebno higieno pripada brezplačno:

1. Nepredstavljivo število mladih žensk se bori z raznimi ginekološkimi stanji, zaradi katerih nimajo menstruacije in ne bodo nikoli mogle imeti otrok. To je bolezen, to je resna situacija, to je področje, kjer moramo izkazati sočutje, pomoč in solidarnost. Da se umetna oploditev po določenem številu poskusov astronomno obračuna in so razne preiskave samoplačniške (prav tako v zdravi nosečnosti ni vse brezplačno), mislim da je to popolnoma nedopustno, da se denar katerega bi porabili za tovrstne namene, namenili vložkom za zdrave gospodične, ki so vse prej kot lačne, nenaličene in brez cigaret!!! Primitivno, smešno in ponižujoče.

2. STAROSTNIKI!!! , če si kdo zasluži in mu dejansko pripada brezplačno vložek, plenica, podloga,…so to starostniki. Starostniki, katerim je s strani življenjskega procesa in narave bolezni bila odvzeta možnost samooskrbe. Starostniki, kateri zaradi prenizkih pokojnin plačujejo najnižjo tarifo v domovih in jim zato pripadajo samo 3 plenice na dan, starostniki, kateri v lastnih iztrebkih čakajo do večera na čisto plenico, da bodo vsaj do prvega odvajanja lahko spali v čisti in suhi plenički ( Pa ne mi začenjat, da se jim menja plenice, ker nemalokrat ne povedo, zato da pri obračunu naslednji mesec ne dobijo višje položnice, ker ne pijejo, da bodo manj lulali, da ne presežejo število plenic, da ne obremenijo svojcev, ki komaj vsak mesec zberejo za dom,.. in še bi lahko naštevala…). To je populacija za katero bi morali glasno vzklikati po pravicah za dostojno življenje in brezplačnih plenicah. To je populacija, katera je dejansko odvisna od nas, okolice, pomoči in solidarnosti zdravega človeka (kateri nemalokrat pozabi na njih).

3. In seveda ne gre pozabit še skupino socialno ogroženih mladenk, dam, žensk,…katere si dejansko ne morejo privoščiti vložkov in tamponov, za katere tudi menim in glasno podpiram, da jim to pripada.

Definitivno pa ne bom nikoli podpirala glasnih influencerk in študentk, ki zahtevajo pravico po brezplačnih vložkih, ki izkoriščajo svoje zdravje in ne pomislijo, kakšno srečo imajo, da so zdrave.

Njen celoten zapis pa najdete spodaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.