01:22, pet, 5. Jul

Zaposleni v Tušu imajo dovolj, stavkali bodo





“V sindikatu Tuš gremo naprej! Na pogajanjih z vodstvom podjetja Tuš smo dosegli ponovno uvedbo nekaterih dodatkov, ki so bili v letu 2022 enostransko in brez opozorila delavcem odvzeti. Prav tako se je podjetje strinjalo, da z novim letom pričnemo pogovore o podjetniški kolektivni pogodbi,” so danes sporočili iz Sindikata Tuš.

“Dosegli smo tudi strinjanje o tem, da je treba za delavce in poslovodje izvesti obvezna izobraževanja o mobingu in zlorabah na delovnem mestu; v panožni kolektivni pogodbi pa se bodo sindikati in zaposlovalci dogovorili tudi o matični poslovalnici kot kraju opravljanja dela za zaposlene. Na pogajanjih vodstvo podjetja Tuš ni imelo posluha za naše zahteve glede plače. Naša prvotna zahteva je bila dvig osnovne plače prodajalca na 1450 evrov bruto, na koncu smo bili pripravljeni pristati tudi na dvig osnovne plače na višino letošnje minimalne plače – 1203,36 evrov, in zavezo k vsakoletnem usklajevanju osnovne plače z zakonsko določeno minimalno in inflacijo,” so sporočili.

A podjetje Tuš je pripravljeno ponuditi zgolj 1120 evrov bruto, kar bo z letom 2024 več kot 100 evrov pod minimalno plačo. Medtem dosega realiziran promet vedno nove rekorde. “Čeprav vsak dan garamo za tri in ustvarjamo milijonske prihodke za podjetje, naša delovna sila kot kaže ni vredna niti minimalca. Prepričani smo, da je edino sprejemljivo, da osnovne plače niso nižje od minimalne plače, na višino katere so preračunani tudi minimalni življenjski stroški. Upoštevati je treba še inflacijo, ki je v preteklem letu znašala več kot 10 %, s tem da so se cene hrane, najemnin in ogrevanja povišale še za nekaj odstotkov več. Ne pristajamo na to, da delavci prejemamo doplačilo do minimalne plače,” poudarijo.
Naši stavkovni zahtevi sta zato:

1. DVIG OSNOVNE PLAČE
a. Zahtevamo dvig osnovne plače tako, da bo osnovna plača prodajalca znašala 1.203,36 EUR in se redno usklajuje z vsakoletnim dvigom minimalne plače in inflacijo.
2. PLAČILO STAVKE

Zahtevamo nadomestilo plače za čas stavke v višini plače, ki bi jo stavkajoči delavci prejeli, če bi delali.

Potek stavke

Opozorilna stavka se bo v poslovalnicah Tuša začela v soboto dne 30.12.2023 ob 6.00 uri in se bo prekinila ob 21.00 uri istega dne. Stavkajoči bodo stavkali na svojih delovnih mestih. Stavka bo potekala na ravni celotnega podjetja, torej v vseh poslovalnicah. Stavka preneha s sporazumom med delodajalcem in sindikatom ali s sklepom sindikata. Vodstvo podjetja in nadrejene opozarjamo, da je pravica do stavke vsakemu delavcu in delavki zagotovljena s slovensko ustavo. Delodajalec delavkam in delavcem ne sme preprečiti, da bi sodelovali v stavki, niti udeležbe ne sme sankcionirati. Prav tako delodajalec med stavko ne sme zaposlovati novih delavcev ali stavkajočih nadomeščati z uporabo
agencijskih ali študentskih delavcev.

Stavkajoče delavke in delavci ne potrebujejo nobenega dovoljenja nadrejenih za odsotnost zaradi udeležbe na stavki, niti jim ni treba podpisovati kakršnihkoli dokumentov. Če bo stavka ovirana z nezakonitimi sredstvi, oziroma če bo izveden kakršenkoli pritisk na stavkajoče, bo stavkovni odbor ustrezno reagiral z uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev in z obvestilom javnosti preko medijev.

Glasno in odločno sporočamo: pod minimalno plačo ne gremo! Vztrajali bomo do konca.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.