02:28, pet, 29. Mar

Zaposlitveni sejem v Mariboru





Mariborska območna služba zavoda za zaposlovanje je skupaj z Euresom danes pripravila že sedmi mednarodni zaposlitveni sejem, ki je namenjen čezmejnemu povezovanju Avstrije in Slovenije ter vzpostavljanju neposrednih povezav med iskalci zaposlitve ter slovenskimi in avstrijskimi delodajalci. Iskalcem zaposlitve je na voljo 860 delovnih mest.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Kot je na novinarski konferenci pred začetkom sejma povedala direktorica mariborskega zavoda Mateja Muršak, na sejmu sodeluje 18 slovenskih delodajalcev in šest agencij za posredovanje zaposlitev, ob njih pa še šest avstrijskih delodajalcev in agencij.

“Glede na gospodarske razmere in brezposelnost v regiji smo veseli, da razstavljavci danes ponujajo okoli 860 prostih delovnih mest, med njimi tudi 490 s strani avstrijskih ponudnikov. Ob tem 270 delovnih mest ponujajo slovenski delodajalci in agencije, še sto pa jih za delo v Avstriji ponuja Eures Slovenija,” je povedala Muršakova.

Prosta delovna mesta so po njenih besedah predvsem s področja kovinarstva in strojništva, kot so ključavničarji, cevarji, stavbni kleparji, varilci, CNC operaterji, monterji kovinskih konstrukcij in oblikovalci kovin, s področja gradbeništva so najbolj iskani tesarji, zidarji, krovci, mizarji in fasaderji. Prav tako je dosti povpraševanja s področja elektrotehnike in informacijske tehnologije, pa tudi na področju kemijske industrije, farmacije, zdravstva, storitev ter gostinstva in turizma. Za okoli 340 ljudi pa so na voljo sezonska dela v kmetijstvu.

V vsej Avstriji trenutno dela okoli 14.000 slovenskih državljanov, Hermann Gössinger iz graškega zavoda za zaposlovanje pa je povedal, da se za tovrstno sodelovanje odločajo, ker avstrijski delodajalci na nekaterih področjih ne najdejo ustreznega kadra doma, nenazadnje pa trga delovne sile na območju Gradca in Maribora že vse bolj postajata skupen trg.

Aktualne razmere pa po njegovih besedah niso pozitivne niti na avstrijskem Štajerskem, saj trenutno beležijo najvišjo stopnjo brezposelnosti, odkar beležijo podatke. Aprila je ta znašala dobrih deset odstotkov, a hkrati imajo tudi najvišje število zaposlenih. Težave so predvsem zaradi izgub dela žensk, ki v tem času tudi težko najdejo novo delovno mesto.

Samo v obmejnih regijah trenutno dela skoraj 11.000 Slovencev, od tega je okoli 7000 takšnih, ki na delo v sosednjo državo migrirajo dnevno ali tedensko, je pojasnila predstavnice Euresa Darja Kapun Grauf in dodala, da je ta podatek že nekaj časa približno enak, kar pomeni, da povečevanja v zadnjem času ne beležijo prav zaradi razmer, ki jih je opisal Gössinger.

Sicer pa na zavodu za zaposlovanje nimajo natančnih podatkov, kakšen je rezultat tovrstnega sodelovanja, so pa lani ocenili, da so po zaposlitvenem sejmu delodajalci na nadaljnje razgovore povabili 260 potencialnih kandidatov. Šlo je predvsem za zelo motivirane iskalce zaposlitve, zato zdaj na sejem vabijo predvsem tiste, ki jih na to dobro pripravijo in sami izkažejo visoko stopnjo volje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.