21:10, sre, 17. Jul

Zaradi prenove bo vsaj eno leto zaprt Malečniški most

Jeseni naj bi pričeli obnavljati Malečniški most. Gradbena dela naj bi traja približno eno leto, ves ta čas pa bo most zaprt za promet. Kot so pojasnili predstavniki Mestne občine Maribor naj bi bila obnova zaključena do konca leta 2019.

Malečniški most je dotrajan, bil je pomanjkljivo vzdrževan, zato je v slabem stanju. Že več kot leto dni je most zaprt za tovornjake, promet čezenj je dovoljen le pešcem, kolesarjem, avtomobilom in avtobusom, z namenom, da bi preprečili še hujše konstrukcijske poškodbe. Mestna občina Maribor je most v svojo last dobila šele po izgradnji ceste pod Meljskim hribom, pred tem pa je zanj skrbela država. Zdaj, ko je urejeno lastništvo, bodo lahko pričeli z obnovo. Kot so pojasnili na včerajšnji, novinarski kavi z županom Andrejem Fištravcem, bo obnova mostu stala okrog 1,5 milijona evrov (vrednost z DDV), v višini 400.000 evrov pa jo bodo sofinancirale tudi Dravske elektrarne Maribor (DEM).

Z gradbenimi deli na 237 metrov dolgem mostu bodo pričeli predvidoma jeseni. V tem času bo most za ves promet popolnoma zaprt, promet pa bo preusmerjen na povezovalno cesto skozi Melje, ki so jo vzpostavili leta 2012. Alternativna pot med gradnjo bo potekala po obnovljeni Meljski cesti, čez dvoetažni most in nato po Pobrežju do križišča s Čufarjevo. Kot je še pojasnil Branko Koprčina z Urada za komunalo, promet in prostor MO Maribor, bodo gradbena dela predvidoma trajala do konca leta 2019, investicija pa bo finančno dokončno zaključena leta 2020.

Kot so pojasnili na MO Maribor bo glavni poudarek pri obnovi sanacija armature mostu in odvodnjavanja, konstrukcijo mostu pa bodo nadgradili in razširili s sedanjih 8,9 metra na 10 metrov, s čimer bodo zagotovili dodatne ločene površine za pešce in predvsem kolesarje, ki so doslej most lahko prečkali le po cestišču ali precej ozkih pločnikih. Spremenili bodo tudi geometrijo sedaj neugodnega priključevanja na krožišče pod Meljskim hribom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.