18:22, tor, 23. Apr

Zaradi raka umrl znan igralec





Umrl je avstralski igralec David Dalaithngu, predstavnik staroselskega ljudstva Yolngu. Občinstvo je navdušil v filmu Walkabout, najbolj pa je bil znan po vlogi v filmu Krokodil Dundee iz leta 1986, za katero je prejel priznanje avstralski red. Umrl je štiri leta po diagnozi pljučnega raka. Star je bil 68 let.

Dalaithngu, ki je izhajal iz klana Mandhalpingu ljudstva Yolngu, je odraščal na območju Arnhem Land na Severnem teritoriju, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po filmu Walkabout iz leta 1971 je njegova igralska kariera trajala pet desetletij. Med drugim je zaigral v filmih Storm Boy (1976), Rabbit-Proof Fence (2002), The Tracker (2002) in Charliejeva dežela (2013), za katerega je v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca v sekciji Poseben pogled.

Najbolj je bil znan po vlogi v filmu Krokodil Dundee, za katero je prejel priznanje avstralski red. Prejel je tudi več mednarodnih priznanj.

Igralčevo življenje so zaznamovali tudi alkohol in obdobja revščine. Zadnja leta je zaradi slabega zdravja preživel v kraju Murray Bridge v Južni Avstraliji.

“Z globoko žalostjo prebivalcem Južne Avstralije sporočam, da je umrl ikonični in izjemni umetnik, ki je zaznamoval zgodovino avstralskega filma in predstavitev aboriginov na platnu,” je povedal premier Južne Avstralije Steven Marshall. “Bil je brat, sin, prijatelj, oče, dedek in mož. Bil je igralec, plesalec, pevec in slikar ter eden največjih umetnikov, kar jih je Avstralija kdajkoli imela,” je dodal.

Avstralski premier Scott Morrison je igralca označil kot “ogledalo duše Avstralije”. “Na odru, televiziji in velikem platnu je David sijal in odseval nekaj velikega … 60.000-letno zgodovino avtohtonih prebivalcev te države,” je povedal v parlamentu.

Avstralski igralec Hugh Jackman, ki je z Dalaithngujem zaigral v filmu Avstralija (2008), je na Instagramu zapisal: “Od njegovega predrznega smeha, do nagajivega leska v očeh in lahkotnosti pred kamero… Njegova človečnost je nenadomestljiva.”

vir: STA

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.