17:38, čet, 25. Apr

Zasadite svoj veliki ali manjši vrtiček





Začetek pomladi je za vse vrtičkarje čas, ko komaj čakamo, da zavihamo rokave in se lotimo dela. Vsak, ki je poskusil zelenjavo in sadje z domačega vrta ve, da je čisto drugačnega okusa, kot tista iz trgovine, ki je prepotovala pol sveta, ki ni bila utrgana v času popolne zrelosti in je prepojena s številnimi kemikalijami, da ostane na polici čim dlje časa sveža.

V prejšnjem stoletju je bilo vrtnarjenje običajno, če si le imel košček gredice – velikokrat kot potreba in z veliko dela. Sem je sodilo tudi shranjevanje in konzerviranje. Pa je koncem stoletja prišel čas, ko je bilo moderno iti na tržnico in na trgovskih policah izbrati vse kar potrebuješ. Okolica hiš se je zasadila z okrasnim rastlinjem in uredila zelenica, velikokrat z oznako: samo za gledanje. K sreči smo prišli do spoznanja, da je vsak košček zemlje zlata vreden, da je lahko tudi lep okras, da ni le delo ampak sprostitev in da imamo na razpolago sveži pridelek vedno pri roki.

DSCN4646
Zato, če tudi niste tisti srečnež, ki premore vrt, njivico in sadovnjak omislite si vsaj nekaj loncev na okenski polici, postavite korita na balkon ali zasadite posode na terasi. Ali pa si izprosite gredico ali dve pri sosedih, pri bližnjemu kmetu. Uživali boste v bogatih okusih, na razpolago boste imeli kakovostne in sveže sestavine pri pripravi jedi. A košček zemlje ni le prostor, kjer pridelate zelenjavo, zelišča, sadje ali šopek rožic. To je prostor za aktivno preživljanje vašega prostega časa, je prostor za igro, zabavo, učenje in tudi sproščanje ter umirjanje.

Za začetek najprej premislimo koliko prostora imamo na razpolago in kaj imamo radi na krožniku. Če je na razpolago le nekaj loncev zasadimo zelišča, ki jih velikokrat uporabljamo, posadimo kakšen češnjev paradižnik, čili, »snack« papriko, plezajočo špinačo, ki ji bomo trgali listke, mehiško in inkovsko kumaro, da bomo izrabili višino. Vse to lahko lepo kombiniramo tudi s cvetlicami, če se jim na okenskih policah ali balkonu ne moremo odreči.

DSCN4715

Če imate na razpolago veliko površino, bodite čim bolj samooskrbni. Posadite tudi zelenjavo, ki vam bo prav prišla za ozimnico in shranke, ali jo boste pobirali v hladnejših mesecih. Morda pa je čas za izdelavo plastenjaka, steklenjaka ali vsaj tople grede. Z malo iznajdljivosti vam zelenjave nikoli ni potrebno kupovati. Ali pa pripravite še kakšen kompostnik, domačega komposta ni nikoli preveč. Morda pa se letos lotite pridelave kakšne bolj eksotične zelenjave ali pa že nekoliko pozabljene.
Ne glede na to, ali vrtnarite v loncih ali na gredah poskrbite, da bo dela čim manj. Velik vrtičkarjev prijatelj je zastirka. Veliko manj je zalivanja, nič pletja, zemlja pa pod zastirko ostane rahla. Izberete lahko ovčji filc, slamo, seno ali različne rastline.

Zdaj pa le na delo. Začnite z navdušenjem, ne komplicirajte, kajti vedno nekaj zraste in za nasvete ter učenje je vedno čas. In kmalu boste čisto vrtičkarsko okuženi.

Avtorici: Metka Ternjak Gomboc in Tina Ternjak 

 

Z vami bo dva krat na teden delila svoje znanje in izkušnje Metka Ternjak Gomboc.
Skupaj s hčerko Tino že leta vodita in organizirata predavanja ter delavnice za otroke in odrasle, ki zajemajo različne teme iz področja naravi prijaznega vrtnarjenja, zdrave prehrane ali izdelave naravne kozmetike. Že 5 sezono sta voditeljici oddaje Vrtičkanje. Obe sta zagovornici zdravega, aktivnega, naravi prijaznega življenja. S podajanjem znanja želita spodbuditi ljudi, da naredijo nekaj za svoje zdravje, boljše počutje, tudi bolj polno denarnico ter da so bolj pozitivni in spoštljivi do vsega kar nas obdaja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.