17:14, tor, 16. Apr

Zasebni zdravniki in zobozdravniki na srečanju tudi o ukinjanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja





V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so skupaj z Zdravniško zbornico Slovenije organizirali 34. spomladansko srečanje, na katerem bodo danes in v soboto med drugim izmenjali mnenja in pobude članov o aktualnem dogajanju, tudi o napovedani ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so sporočili iz združenja.

Srečanje po navedbah združenja pomeni priložnost tudi za spoznavanje kolegov in druženje, pa tudi priložnost za izražanje mnenj in pobud njihovih članov, ki so usmeritev vodstvu združenja za nadaljnje delo.

“Časi, ki jih zasebni zdravniki in zobozdravniki, skupaj z našimi pacienti živimo, so polni izzivov. Naše javno zdravstvo je pred tem, da klecne. Vzpostavlja se vzporedni zdravstveni sistem, katerega razvoj bo ukinitev dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj dodatno vzpodbudila,” so izpostavili.

Novelo, s katero želijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje preoblikovati v obvezni zdravstveni prispevek, so v parlamentarni postopek vložili poslanci Svobode z namenom preprečitve napovedanih podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V združenju poudarjajo, se bodo zasebni izvajalci zdravstvenih storitev temu prilagodili. “Vprašanje, ki se nam vsakodnevno poraja, pa je, koliko denarja bodo za to dodatno plačali pacienti in kakšna bo cena izgubljenega zdravja in število življenj,” so pojasnili.

Cena, ki jo pacienti vsakodnevno plačujejo, je visoka že danes, so dodali. Zasebni zdravniki in zobozdravniki v združenju so prepričani, da si pacienti in tudi oni sami tega ne zaslužijo, pač pa si kot prebivalci Evrope zaslužijo zahodnoevropsko delujoče javno zdravstvo.

“Inovacije in politične odločitve odločevalcev od osamosvojitve dalje so nas stale veliko časa in izgubljenega zdravja. Čas se izteka,” so še dodali.

Kot poudarjajo v združenju, zasebni zdravniki in zobozdravniki so in ostajajo trden ter stabilen del slovenskega tako javnega kot zasebnega zdravstva: “Našim pacientom skušamo nuditi kakovostne, varne, strokovne in tudi solidarno dostopne storitve. To v sistemu, ki nas omejuje in na nek način želi ukiniti, pogosto ni enostavno.”

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.