12:10, pet, 19. Apr

Zaskrbljeni starši v vrtcu Ruše podali prijavo: “Takšno neodgovorno obnašanje opažamo že več let”





V naše uredništvo smo prejeli anonimno pismo, kjer so zapisali, da kot zaskrbljeni starši dajejo prijavo zoper odgovorne osebe v vrtcu Ruše, ki spada pod OŠ Janko Glazer Ruše.

Zapisali so, objavljamo v celoti in nelektorirano:

“Delo v različnih starostnih skupinah v vrtcu že nekaj časa vodi samo ena vzgojiteljica ali pomočnica, kar je po zakonu prepovedano. V skupini morata biti najmanj dve strokovni delavki, da se zagotovi maksimalna varnost naših otrok. Takšno neodgovorno obnašanje opažamo že več let in ne samo v času korone. Prav tako opažamo, da otroci niso več v mehurčkih, ampak se popoldan otroci celega vrtca in jaslic združujejo v eno skupino. Tudi zjutraj ob prihodu so vsi otroci, tudi jaslični, do 7.30 v eni skupini. V tem času se v eni igralnici zbere več kot 20 otrok. Po navodilih NIJZ bi jih menda moralo biti največ 8. Posledično je veliko okužb.”

“Zahtevamo, da nemudoma ukrepate in da za nastalo situacijo tudi nekdo odgovarja, v nasprotnem primeru bomo vložili kazenske ovadbe.”

V vrtcu očitke zavračajo

Obrnili smo se tudi na ravnatelja omenjenega vrtca, Ladislava Pepelnika, ki je dejal, da so navedbe iz anonimne prijave netočne: “Ves čas korona krize se trudimo, da zagotavljamo varno in vzpodbudno okolje za otroke našega vrtca. Dejstvo je, da je v času korone veliko otrok manjkalo in da je bilo odsotnih tudi veliko strokovnih delavk. Po najboljših močeh smo se trudili, da je delo v skupinah teklo nemoteno.

Pri tem je izpostavil naslednja dejstva:
– V tednu od 17.1. – 21.1.2022 je bilo v celotnem zavodu odsotnih 10 strokovnih delavk, v stavbi vrtca in jasli Ruše pa 7 strokovnih delavk.
– V tednu od 17.1. – 21.1.2022 je bilo v enoti Vrtec Ruše potrebno zagotoviti nadomeščanje v 6 skupinah od skupno 8 skupin v stavbah vrtec in jasli Ruše.
– V tednu od 17.1. – 21.1.2022 so se skupine Rože, Zajčki in Metulji združevale ob 14.30, kljub temu pa je bilo zagotovljeno zadostno število otrok za oblikovanja mehurčka, 10 otrok, saj je bilo v posameznih skupinah prisotnih manj otrok kot običajno in tudi domov so odhajali prej, npr. v skupini Metulji ob 14.30 ni bilo več otrok. V dežurni skupini sta bili prisotni dve osebi.
– V organizaciji dela smo v vseh tednih poskrbeli, da osebe, ki so nadomeščale odsotne delavke niso v oddelkih delale samostojno, temveč so s svojo prisotnosti zagotavljale sočasno prisotnost dveh oseb.
– V okrožnicah Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport z dne 11. 10. 2021, št 603-1/2021/69 in z dne 12. 11. 2021, št 6030-2/2021/25 je navedeno:
»Na podlagi drugega odstavka 105. člena Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (Uradni list RS, št 152/20,175/20 – ZIUOPDVE, 82/21 – ZNB-C in 112/21 – ZNUPZ) je ministrica izdala sklep o nujnih ukrepih na področju kadrovske problematike, ki so potrebni za nemoteno delovanje vzgojno- izobraževalnih zavodov. Na podlagi tega sklepa se lahko v primeru odsotnosti strokovnih delavcev, ki so posledica izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19, vzgojno-izobraževalnim zavodom določa, da lahko v šolskem letu 2021/2022 pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela, pod vodstvom mentorja, sodelujejo tudi študentje, in sicer v obliki začasnega oziroma občasnega opravljanja študentskega dela (študentska napotnica).« To možnost smo koristili, ko je študentka bila sama prisotna v skupini v času odhoda otrok domov, dokler ni tudi sama zbolela.
– V okrožnici Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport , z dne 7.1.2022, št. 6030- 1/2022/2, je v prvi točki SPLOŠNA PRIPOROČILA v drugem odstavku zapisano, da v kolikor pride do nepredvidene odsotnosti strokovnih delavk, kar pomeni za vrtec izredno situacijo, lahko v oddelku opravlja le ena strokovna delavka, dokler vrtec ne more zagotoviti običajne sočasnosti. To se nam je zgodilo v tednu od 17.1. – 21.1 2022, v skupini Rože. V tem tednu je bila tudi prisotnost otrok zelo nizka.
– Pri organizaciji nadomeščanj smo poizkušali upoštevati vse možnosti, ki so navedene v Protokolu ravnanja za zagotavljanje nadomeščanja krajših odsotnosti delavcev v vrtcu: notranje prerazporeditve, začasna prerazporeditev delovnega časa vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev, občasno delo upokojene strokovne delavke, ki pa je sodelovanje po enem dnevu prekinila zaradi možnosti okužbe s covid-19 in delo študentov v oddelku.

S pismom seznanjeni, a nadzora ne bo

Na Ministrstvu za izobraževanje znanost in šport so zapisali, da so z omenjenim pismom seznanjeni, a da samo pismo ne pomeni izvedbe nadzora: “Dejstvo namreč je, da v času zdravstvene krize prihaja do situacij, ko v posameznih vrtcih oziroma zavodih, zaradi pomanjkanja kadra ne morejo upoštevati vseh določb, ki urejajo sočasno prisotnost vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja. 17. člen Zakona o vrtcih določa, da je sočasnost vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja v oddelku zagotovljena s sistemizacijo delovnih mest ob oblikovanju oddelkov. V kolikor pride do nepredvidene odsotnosti strokovnih delavcev, za vrtec to predstavlja izredno situacijo, ki jo ni mogoče predvideti, zato v takšnem primeru, ko dejanska sočasnost ni zagotovljena iz objektivnega in utemeljenega razloga, lahko delo v oddelku opravlja le en strokovni delavec, dokler vrtec ne more zagotoviti običajne sočasnosti.”

“IRSŠŠ v obdobju, ki ga omenjate, ni zaznal teh nepravilnosti, ob tem pa je potrebno poudariti, da je za organizacijo dela v vtrcu/šoli odgovoren ravnatelj, vendar je potrebno zmeraj izhajati iz samih okoliščin, ki v nekem trenutku nastanejo (npr. povečana odsotnost strokovnega kadra zaradi različnih okoliščin, itd). Odgovornost ravnatelja zmeraj nadzoruje Svet zavoda, na katerega se lahko starši vedno obrnejo. Posamezno nezagotavljanje sočasnosti pa še ne pomeni nezakonitega ravnanja.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.