07:51, sre, 3. Jul

Zaskrbljujoče statistike uporabe alkohola in drog med slovenskimi vozniki





Sodeč po najnovejši raziskavi, je 61 % slovenskih voznikov, ki so v zadnjih 12 mesecih zaužili drogo, potem tudi sedlo za volan. Od vprašanih, ki so vozili po zaužitju droge, je skoraj tri četrtine (74 %) uživalo kanabis, sledijo kokain (32 %) in amfetamini (14 %). Skoraj polovica ali 48 % vprašanih poroča, da so ob uporabi droge tudi pili alkohol, medtem ko jih je 51 % vozilo samo pod vplivom droge.

Gre za izsledke posebne raziskave Uporaba drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila, ki jo je izvedla Agencija za varnost prometa v okviru nove Nacionalne preventivne akcije »Droge«.

Podrobne ugotovitve o deležu voznikov, ki vozijo pod vplivom drog in alkohola, in statistiki nesreč, povezanih z drogami, bodo v Agenciji RS za varnost prometa (AVP) v celoti razkrili na novinarskem srečanju, ki bo v torek, 18. junija 2024, ob 11. uri v predavalnici Izpitnega centra v Ljubljani (Cesta dveh cesarjev 176, Ljubljana). Med govorci bosta mag. Simona Felser, direktorica Agencije za varnost prometa, in Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije UUP GPU.

S ponedeljkom, 17. junija, se bo prvič začela Nacionalna preventivna akcija »Droge«, ki bo potekala pod okriljem AVP in Policije, trajala pa bo vse do konca meseca, 30. junija.

Na AVP si poleg ozaveščanja na različne načine prizadevajo za zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola in/ali prepovedanih drog, in tudi za zmanjšanje teže posledic teh nesreč. Zato so letos priskrbeli dodatnih 1000 hitrih testov za droge, ki jih bodo na novinarskem srečanju predali Policiji. S testi lahko policisti na podlagi vzorca sline zelo hitro ugotovijo prisotnost različnih prepovedanih drog v telesu. Policija bo v tem mesecu tako izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih drog, so zapisali.

V letu 2023 so povzročitelji pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi povzročili 92 prometnih nesreč, od tega 44 prometnih nesreč s telesno poškodbo udeleženca. V teh prometnih nesrečah so umrli 3 udeleženci (10 manj kot v letu 2022), 24 je bilo hudo telesno poškodovanih (4manj kot v letu 2022), 20 pa je bilo lažje telesno poškodovanih (31 manj kot v letu 2022). Delež umrlih zaradi omenjenih povzročiteljev je bil v preteklem letu 4 %.

Policisti so odredili 1.505 strokovnih pregledov na droge, od tega je bilo 264 pozitivnih, 812 odklonjenih in 276 negativnih

Podatki slovenske policije kažejo, da je bila leta 2023 pri 72 voznikih s hitrim testom ugotovljena prisotnost prepovedanih drog – kanabinoidov, kar je 4 manj kot leta 2022. Od tega je bilo lani v prometnih nesrečah udeleženih 21 voznikov, kar je 3 več kot leta 2022, pri katerih je bila ugotovljena prisotnost prepovedanih drog – kanabinoidov. 40 voznikov, udeleženih v prometnih nesrečah je strokovni pregled odklonilo oziroma 17 več kot leta 2022.

Število odklonov strokovnih pregledov pripisujejo prav širši uporabi hitrih testov za droge.

Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.