19:49, pet, 19. Apr

Zastoj sortirnice v mariborski Snagi





Zaradi zastoja delovanja Centra za obdelavo sekundarnih surovin v Mariboru predaja tamkajšnje komunalno podjetje Snaga zbrane mešane komunalne odpadke pogodbenemu partnerju neposredno v obdelavo. “V Snagi delamo vse v smeri, da se ponovno vzpostavi nemoteno delovanje sortirnice v najkrajšem možnem času,” so za STA danes povedali v podjetju.

Obratovanje sortirnice je od začetka julija ustavljeno že drugič. “V sortirnici je prišlo do sistemske zaustavitve delovanja. Občasni zastoji so običajni pri tovrstnih napravah,” pojasnjujejo v Snagi.

Do vzpostavitve ponovnega obratovanja bodo vse sprotne količine mešanih komunalnih odpadkov predajali na javnem razpisu izbranemu pogodbenemu partnerju neposredno v mehansko biološko obdelavo. Ta že odvaža odpadke, ki so se zaradi tega nakopičili pri Snagi.

Trenutno je skladiščenih okoli 1800 ton mešanih komunalnih odpadkov in se dnevno zmanjšujejo,” pravijo v službi za odnose z javnostmi, medtem ko je direktor Franc Dover trenutno na dopustu, zato dodatna pojasnila niso mogoča.

V podjetju zagotavljajo, da bodo vse zaradi zastoja sortirnice nakopičene odpadke prepeljali v obdelavo še ta mesec.

Ob tem izpostavljajo, da sočasno rešujejo tudi problematiko zalog mešane komunalne odpadne embalaže, ki je v lasti države in se skladišči na prehodnem skladišču na območju sortirnice. “V juniju smo na podlagi sprejetega interventnega zakona podpisali pogodbo z ministrstvom za okolje in prostor o prevzemu in obdelavi mešane komunalne odpadne embalaže v količini 865 ton,” so navedli.

V Snagi si prizadevamo in se trudimo reševati izzive s kopičenjem odpadkov, ki so posledica višje sile, v največji možni meri. Tudi v prihodnje bomo naredili vse, da bo naše mesto čisto in prijazno občanom,” so še dodali.

Sortirnico je Snaga zgradila pred dvema letoma in naj bi bila ena najsodobnejših takšnih naprav v Evropi. Takrat je bila investicija ocenjena na 12,5 milijona evrov, a se je kasneje izkazala za dražjo. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju tega projekta je novo vodstvo podjetja napovedalo vložitev kazenskih ovadb zoper takratne vodilne.
Vir: STA

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.