10:25, pon, 29. Jul

Zavarovalna skupina Sava lani z rekordnim čistim dobičkom





Zavarovalna skupina Sava je lani vknjižila rekordnih 76,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 35,1 odstotka več kot leta 2020 in 43,8 odstotka nad načrti. Prihodke je zvišala za 7,6 odstotka na 732,7 milijona evrov, je razvidno iz danes objavljenih nerevidiranih podatkov. V skupini so leto 2021 označili za “izjemno”.

Glede na objavo na Ljubljanski borzi so z dobičkom poslovali vsi poslovni odseki skupine. Najbolj so k rasti dobička prispevali odseki premoženje zaradi razmeroma ugodnega škodnega dogajanja v Sloveniji, pozavarovanje zaradi boljših rezultatov tega segmenta ob nižjih škodah ter pokojninsko zavarovanje in upravljanje premoženja zaradi uspešne prodaje. Ugodna so bila tudi gibanja finančnih trgov v letu 2021, so nanizali v skupini.

Rast dobička je tudi posledica celoletne vključitve življenjske zavarovalnice Vita, s čimer se je Zavarovalna skupina Sava utrdila kot druga največja ponudnica življenjskih zavarovanj na slovenskem trgu, so dodali.

Skupina je lani zbrala 729,9 milijona evrov kosmatih premij, kar je 7,4 odstotka več kot v predhodnem letu. Rast kosmatih premij izvira predvsem iz življenjskih zavarovanj v Sloveniji (+40,0 odstotka) zaradi prevzema Vite v letu 2020, obseg zbrane premije pa je skupina povečala tudi s pozavarovanjem (+5,0 odstotka) ter premoženjskimi in življenjskimi zavarovanji v tujini (+4,9 oz. +2,8 odstotka). Skupina je za 5,1 odstotka povečala tudi kosmate premije, zbrane na slovenskem trgu.

Čisti odhodki za škode so se v primerjavi s predhodnim letom znižali za 4,2 odstotka na 408,8 milijona evrov.

Zaradi rasti poslovnih prihodkov in optimizacije poslovanja se je čisti stroškovni količnik lani znižal na 29,0 odstotka, kar pomeni izboljšanje za 0,5 odstotne točke. “K učinkovitejšemu poslovanju je največ prispeval odsek življenjskih zavarovanj v Sloveniji zaradi celoletne vključitve Vite,” so navedli v skupini.

Solventnost matične družbe Save Re je kljub zaostrenim razmeram v prvem letu pandemije covida-19 ostala na visoki ravni, zato je družba lani kljub regulatornim omejitvam lahko svojim delničarjem ponovno izplačala dividende v skupni višini 13,2 milijona evrov oziroma 0,85 evra na delnico, so spomnili.

Tudi za letos v skupini načrtujejo več kot 60 milijonov evrov čistega dobička in več kot 700 milijonov evrov prihodkov.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.