04:23, tor, 30. Jul

Zavarovalnica Maribor lani z 24 milijonov evrov dobička





Zavarovalnica Maribor je v letu 2015 ustvarila rekordnih 24 milijonov evrov čistega dobička, s čimer je k lanskemu 33,4 milijona evrov visokemu izkupičku skupine Sava Re prispevala skoraj tričetrtinski delež. Uprava družbe je danes sicer še zadnjič v tej sestavi pred načrtovano združitvijo predstavila poslovne rezultate in jih ocenila za odlične.

zavarovalnica maribor, foto STA

Kot je povedal predsednik uprave David Kastelic, je za njihovo zavarovalnico najuspešnejše poslovno leto v zgodovini, saj jim je ob odsotnosti večjih naravnih ujm in drugih množičnih škodnih primerov ter optimizaciji stroškov uspelo rekordni dobiček ustvariti kljub dejstvu, da so na trgu zbrali 249,2 milijona evrov premije, kar je sicer malenkost manj kot leta 2014.

“Odlična ekipa vseh zaposlenih je lani naredila veliko delo. Optimizacija stroškov, ki jo je sedanja uprava pričela izvajati ob nastopu mandata, se je lani pokazala v celoti in tako smo ob odličnem delu na prodajni in škodni strani, ustvarili kar 24 milijonov evrov čistega dobička,” je dejal Kastelic in spomnil, da je končni izkupiček za kar 46 odstotkov višji od tistega leto poprej.

Medtem, ko so v primerjavi z letom 2014 premije na premoženjskih zavarovanjih s 177 milijoni za odtenek presegli, so na področju življenjskih zavarovanj lani zbrali 72,2 milijona evrov premij oz. za 2,9 odstotka manj kot leto prej. Ob tem so lani izplačali za skoraj 151 milijonov evrov škod, kar je malenkost več kot leta 2014.

Čeprav naj bi še pred iztekom leta prišlo do napovedane združitve Zavarovalnice Maribor, novomeške Tilie ter hrvaških družb Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje s sedežem v Mariboru, vodenje zavarovalnice pod novim imenom pa naj bi prevzela prenovljena uprava, so v Zavarovalnici Maribor pripravili finančni načrt za leto 2016. Ta predvideva, da bodo letos zbrali 247,2 milijona evrov premije ter izplačali 141,2 milijona evrov škod, ob tem pa ustvarili 23,2 milijona evrov čistega dobička.

Na vprašanje, ali je prvi mož zavarovalnice ob prevzemu vodenja družbe pričakoval, da bo njegov mandat trajal tako malo časa, je ta odvrnil, da iskreno rečeno ne, so pa zelo ponosni, da so v tako kratkem času presegli ne le svoja, pač pa tudi lastniška pričakovanja. Kljub temu Kastelic meni, da projekt združevanja poteka zato, da bo v Mariboru nastal močen zavarovalni steber, res pa je, da vsak tak postopek za sabo prinaša tudi nekatera vprašanja, ki jih lastniki zelo kakovostno rešujejo.

“O sestavi uprave odloča lastnik. Mi bomo svoje delo do zadnjega dne opravljali na najvišji možno ravni in pri tem zasledovali dva ključna cilja – poslovanje v letu 2016 in konstruktivno sodelovanje v neki prihodnji zgodbi. Je pa razumljivo, da ko bomo svojo nalogo opravili, se bo vsak od nas vprašal, kje in kako želi nadaljevati svojo poslovno pot. V kratkem času smo si ustvarili visok ugled in trdim, da nihče od nas ne bo brezposeln,” pa je na vprašanje, kako gleda na dejstvo, da lastniki kljub odličnim dosežkom načrtujejo spremembe v upravi, odgovoril Kastelic.

Zavarovalnica Maribor trenutno zaposluje 820 ljudi in je po racionalizaciji v letih 2013 in 2014 številko lani celo nekoliko povišala. Zaposlujejo predvsem strokovni kader, ne nadomeščajo pa delavcev, ki opravljajo administrativna dela na področjih, ki jih počasi avtomatizirajo. Kot je povedal delavski direktor Robert Ciglarič, zato pri njih v postopku združevanja ni več mogoče pričakovati nekih bistvenih prihrankov na kadrovskem področju.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.