12:48, čet, 28. Mar

Zaživel projekt Botrstvo v športu





V letu, ko projekt Botrstvo v Sloveniji praznuje 10 let delovanja, sta Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez kot enakovredna partnerja po več mesecih temeljitih priprav na ponedeljkovi dobrodelni prireditvi OKS-ZŠZ uradno ustanovila projekt, imenovan Botrstvo v športu.

Bogdan Gabrovec in Thomas Bach. Foto: Aleš Fevžer

Zbrana nakazila se bodo v celoti stekla na račun projekta, odprtem pri Zvezi prijateljev mladine LJ MP, razdeljevanje pa bosta usklajevala dva dokumenta – Sporazum o sodelovanju pri izvedbi projekta Botrstvo v športu ter Pravilnik o izvajanju Botrstva v športu. Sredstva se bodo v večini razdelila preko programa štipendij, za katere pogoje bosta partnerja ob koncu vsakega koledarskega leta (prvič letos za leto 2021) pripravila poseben razpis, petino zbranega denarja pa bo ekipa Botrstva v športu lahko namenila za posebne sklade športnikov, nujne ter posebne primere, ki zahtevajo hitro ukrepanje oziroma reševanje nastalega stanja. Če vsa sredstva tekočega leta ne bodo porabljena, se bodo v celoti prenesla v naslednje koledarsko leto.

Precejšen del sredstev, namenjenih za projekt Botrstva v športu, se bo – kot poprej za Fundacijo za mlade športnike iz socialno ogroženih okolij – zbiral prek tradicionalne dobrodelne gala večerje OKS-ZŠZ, ki je v ponedeljek pod častnim pokroviteljstvom Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja potekala v gala dvorani ljubljanskega hotela Union.

Da ima projekt zares velik potencial, se je izkazalo tudi po ponedeljkovem razkritju Enza Smrekarja, podpredsednika uprave Atlantic Grupe in Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je že ob rojstvu nove športno-humanitarne blagovne znamke napovedal donacijo – šlo bo za izjemnih 30.000 evrov– ter partnerstvo blagovne znamke Argeta in Botrstva v športu: »V Atlantic Grupi izjemno resno in načrtno pristopimo k projektom, namenjenim pomoči družbi, v kateri živimo. Še posebej, če gre za povezavo s športom.  Z Botrstvom v športu se povezujemo  prek naše krovne blagovne znamke Argeta, v katere kampanji uporabljamo slogan, ki pravi, da je življenje to, kar si naredimo sami. A zavedamo se, da vsi nimajo enakih štartnih položajev, zato je nedvomno prav, da takim mladim posameznikom pomagamo.«

Miroslav Cerar. FOTO: Aleš Fevžer

Del uresničitve novega plemenitega projekta sta tudi častna ambasadorja Botrstva v Športu, sloviti slovenski olimpijec Miroslav Cerar in Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine LJ Moste-Polje. »Živimo v časih, ko marsikateri mladi športni talent in številni mladi, za katere je šport pomemben del vsakdana, v primerjavi z vrstniki nimajo enakih možnosti za razvoj. Botrstvo v športu je projekt, ki bo skušal omiliti razlike med otroci in mladimi, ki živijo v različnih gmotnih razmerah, hkrati pa bomo pozorni tudi na to, da skušamo možnost za ukvarjanje s športom zagotoviti čim več posameznicam in posameznikom iz šibkejših okolij. Vse z željo, da bi imelo čim večje število mladih možnost športno razvijati lasten potencial, se socialno bolje vključiti v okolje in na dolgi rok postati ne le športniki, ampak zdrave, močne, na življenje celostno pripravljene osebnosti. Skupni projekt ZPM LJ Moste-Polje in naše Fundacije ima velik potencial, da Botrstvo v Športu lahko postane pomemben dodatni steber razvoja slovenskega športa,« je ob velikem dogodku za slovenski šport in humanitarnost povedal Miroslav Cerar, nedvomno ena od glavnih osebnosti slovenske športne zgodovine.

Anita Ogulin, ena od protagonistov ZPM LJ Moste-Polje in Botrstva, pa je takole strnila misli ob začetku velikega novega dobrodelnega športnega projekta: »Botrstvo v športu se bo začelo v obdobju, polnem negotovosti za vse. V času, ko še ne vemo, kakšna bo nova realnost. Z novim projektom želimo biti del rešitve za prihajajoče izzive, vse z željo, da bi mladim športnikom iz socialno šibkih okolij omogočili, da bi kljub finančnim omejitvam imeli status, primerljiv s preostalimi vrstniki. Niti predstavljati si ne morete, kako pomemben je lahko šport za mladega človeka. Kako pomembno je, da obstaja področje, v katerem je najboljši ali konkurenčen. Četudi se tak talent nazadnje ne razvije v novega Rogliča, Bukovčevo, Dončića, Štuhčevo, Kopitarja, Oblaka, Žolnirjevo, Zahoviča, Majdičevo, Dragića in druge slovenske športne junake, mu ali ji enakopravno izhodišče omogoča nadaljnje pomembne korake v socializaciji, izobraževanju, iskanju kariernih poti. Izjemno vesela in ponosna sem, da je pobuda Botrstva v športu naletela na tako dober odziv in se že veselim nadaljnjih projektov, ki jih snujemo v krogu sodelavcev ZPM LJ Moste-Polje in OKS-ZŠZ.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.