03:13, pon, 1. Jul

Zaznani novi ekstazi tableti, predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov





V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zaznani dve ekstazi tabletki – roza in siva lobanja – z visoko vsebnostjo MDMA.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da roza tabletka v obliki lobanje in z napisom »La Casa de Papel« na zadnji strani vsebuje 202 mg MDMA (masa celotne tabletke 411 mg), siva lobanja z oznako »My Brand« na zadnji strani pa 280 mg MDMA (masa celotne tabletke 573 mg), so zapisali na DrogArtu.

Obe tabletki predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

“Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo. Če se odločiš za uporabo, zmanjšaj svojo dozo in uporabi maksimalno polovičko tabletke, če si manjše teže pa še manj in počakaj na učinke,” zapišejo.

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenje DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.