10:28, pet, 5. Jul

Zbori samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti v Mestni občini Maribor





Minuli mesec so se na desetih zborih samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti prvič po poletju spet srečali sosede in sosedje.

Na zboru v Pekrah so udeleženi pogrešali odgovore pristojnih, ki so jih nanje naslovili že mesece nazaj. Zaradi tega so se tudi obrnili na pristojno inšpekcijsko službo. Izvedeli so, da je bil inšpekcijski nadzor izveden in sedaj upajo, da se bo komunikacija izboljšala. Sicer pa jih je tokrat natančneje zanimalo, kdaj bo izginilo gradbišče na avtobusni postaji na Lackovi, pod vrtcem. Zaključek del naj bi bil povezan z dokončanjem del na podaljšku Ceste proletarskih brigad. Ker so omenjeno cesto pred kratkim odprli, pričakujejo, da se bodo sedaj do konca uredila tudi zapora na Lackovi. Ker niso zadovoljni, kako se vzdržuje okolica, so nagovorili lokalno skupnost, da se poveže s turističnim društvom in skuša stanje izboljšati.

Iz množice tem, obravnavanih na zboru v Magdaleni velja izpostaviti pozive lastnikom individualnih hiš k samostojnemu urejanju ponikanja meteornih vod. Po poročanju udeleženih iz Železničarske kolonije, javno podjetje Nigrad vnovič poziva prebivalce stanovanjskih hiš, da najdejo rešitev in odvajanje meteorne vode s streh preusmerijo iz kanalizacije drugam. Na zboru so bili udeleženi mnenja, da prelaganje odgovornosti za urejanje delujoče infrastrukture zgolj na posameznika, brez celovitega predhodnega načrta, brez kakršnekoli komunikacije nalogodajalca (kar je prav gotovo MOM in ne JP Nigrad) brez ponujene pomoči in svetovanja, občani ne bodo sodelovali. Sklenili so, da preučitev problematike odstopijo pred kratkim aktiviranemu Svetu za uporabnike javnih dobrin.

Enaka razprava se je vršila tudi na zboru samoorganizirane četrtne skupnosti Nova vas, kjer so udeleženi razpravljali na primeru Koseskega ulice, katere prenova se pravkar zaključuje. Tam so odvajanje meteornih vod s cestišča posebej uredili, ob cesti stanujoče prebivalce pa pustili, da zadeve rešujejo individualno. Menijo, da problem ni takšen, da bi ga lahko vsakdo osebno reševal, temveč zajema odgovorno in celostno politiko. Razpravo o problematiki, ki ob že na kratko povedanem odpira še več vprašanj, bodo nadaljevali na naslednjem zboru, zato vabijo k razpravi vse s podobno izkušnjo.

Skupna točka zborov to jesen je splošno nezadovoljstvo z urejenostjo javnih zelenih površin in udeleženi se sprašujejo, ali je razlog v slabem delu JP Nigrad ali v slabem finančnem stanju občine, ki Nigrad za to delo plačuje. Na večini zborov so udeleženi razpravljali tudi o divjanju na cestah. Na Pobrežju, na Teznem in v Radvanju izpostavljajo, da avtomobilisti in motoristi v conah z umirjenim prometom ne prilagajajo svoje hitrosti in tako šibijo varnost v cestnem prometu, med tem ko v Novi vasi, Radvanju, Magdaleni in Koroških vratih motijo nočne dirke avtomobilov s sfriziranimi izpuhi, ki ceste, povezane s krožišči, izkoriščajo kot dirkalne steze. V Magdaleni so se lani o tem že pogovarjali s policijo, a ti, razen da so ljudi pozivali k rednim prijavam kršitev na telefonsko številko 113, niso podali druge rešitve.

Na Taboru čakajo rešitve, ki so že nekaj časa v delu za ti. ureditev Bumeranga in Metelkove (z Regentovo), kjer najbolj pogrešajo ravne asfaltne površine in parkirišča. Spremembe v prometnem režimu na nekaterih cestah oz. ulicah bi si želeli v Radvanju, vse stanujoče na Borštnikovi pa bi bilo dobro, tako kaže, zbrati na skupnem sestanku, saj od tam od zbora do zbora prihajajo nasprotujoči si predlogi za izboljšave.

V Radvanju so nekaj časa namenili še poplavljanju Radvanjskega potoka. V strnjenem naselju pod Pohorjem so naraščajoče vode Radvanjskega potoka začele povzročati probleme, udeleženi pa so se tudi spraševali, ali je izgradnja zadrževalnika ob Pohorski uspela, saj radvanjski trg ob močnejših padavinah še vedno zaliva.

Ko se na zboru četrtne skupnosti ljudje pogovarjajo o nevšečnostih s podganami in ščurki ter nenehnim smradom, se lahko vprašamo, kje to mi živimo? To je realnost nekaterih na Teznem. Ljudje poročajo, da v Surovini gori pogosteje kot poročajo mediji, in se sprašujejo ali delovanje podjetja sploh kdo nadzira. Ali koga sploh zanima, kako nekompatibilno je trenutno sobivanje takšne dejavnosti v neposredni bližini prebivališč? Pa to še zdaleč ni edini problem. Udeleženi so sklenili, da skupaj zberejo vse, kar jih tare, nato pa se ekipa, formirana na tokratnem zboru, obrne na pristojne – najprej na svojo mestno četrt, kjer si referentko sposojajo s Pobrežja (tudi to je problem) in nato naprej.

Smrdi pa tudi Pobrežanom, ki stanujejo blizu mlekarne. Izvedeli so za inšpekcijski nadzor, a menijo, da pravi razlogi za smrad niso bili ugotovljeni. Nadzor ugotavlja, da se smrad pojavlja ob čiščenju zalogovnika. To bi pomenilo, da je smrad občasen, a udeleženi poročajo, da smrdi vsak dan. Nadaljevali bodo s poizvedovanjem in si prizadevali doseči, da podjetje sprejme ustrezne rešitve. Prav tako bodo nadaljevali s pozivi k ureditvi trga in tržnice na Greenwichu. Zelo malo je bilo storjenega, da trg ne bi deloval kot zapuščen prostor, menijo udeleženi. Stanje bi izboljšala tudi izvedba projektov, ki so bili za to področje izglasovani v okviru participativnega proračuna. A kdaj?

Na zbor SČS Koroška vrata je nova udeležena prinesla informacijo o platanah na Kamniški ulici. Informacije, ki jih je uspela do takrat pridobiti, se nanašajo na poseg v to zasaditev odraslih zdravih dreves pred določeno hišo, a nakazujejo, da se načrtuje tudi poseg v drevesa na širšem področju Kamniške. Udeleženi so se odzvali s pozivom, da se platane ohrani, od občine pa zahtevali konkretnejše informacije. Želeli bi si, da katerega od prihodnjih zborov udeleži strokovnjak, od katerega bi lahko izvedeli več o zdravju dreves in vplivih posegov na zasaditev na Kamniški.

Vabljeni, da se oktobra vključitev v razpravo na zboru v vaši bližini:

Zbor SKS Pekre:
sreda, 4. oktober, 18.00, KS Pekre, Bezjakova 4

Zbor SČS Center in Ivan Cankar:
četrtek, 5. oktober, 18.00, Dom ustvarjalnosti mladih, Razlagova 16, učilnica 2:16

Zbor SČS Magdalena:
torek, 10. oktober, 18.00, MISC Infopeka (KC Pekarna), Ob železnici 16

Zbor SČS Tabor:
sreda, 11. oktober, 18.00, MČ Tabor, Metelkova 63

Zbor SČS Nova vas:
četrtek, 12. oktober, 18.00, MČ Nova vas, Radvanjska 65

Zbor SČS Radvanje:
torek, 17. oktober, 18.00, MČ Radvanje, Lackova 43

Zbor SČS Pobrežje:
sreda, 18. oktober, 18.00, MČ Pobrežje, Kosovelova 11 (poseben vhod v dvorano od zunaj, po stranskih stopnicah)

Zbor SČS Studenci:
četrtek, 19. oktober, 18.00, MČ Studenci, Erjavčeva 43

Zbor SČS Koroška vrata:
torek, 24. oktober, 18.00, OŠ Prežihovega Voranca, Gosposvetska 10, učilnica za geografijo

Zbor SČS Tezno:
četrtek, 26. oktober, 18.00, MČ Tezno, Panonska 12

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.