15:20, čet, 4. Jul

Zdravniki opozorili na tveganja pri uporabi konoplje





Uporaba konoplje prinaša številna tveganja in bolezni tako za telesno kot duševno zdravje, so opozorili zdravniki iz NIJZ, UKC Ljubljana in Onkološkega inštituta Ljubljana. Poudarili so, da uživanje konoplje zmanjšuje tudi zmožnost ljudi za delo in vožnjo. V Sloveniji sicer vsako leto zabeležijo več primerov zastrupitev s konopljo.

Specialistka javnega zdravja Mateja Jandl z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v izjavi za medije poudarila, da je povečana dostopnost do konoplje v ZDA in Kanadi glede na raziskave povzročila povečano uporabo predvsem pri mladostnikih, pa tudi pri odraslih.

Vzgoja konoplje prinesla negativne učinke na okolje

Povečalo se je število zastrupitev, več je zdravljenj v bolnišnici, zastrupitev in duševnih stisk. V teh državah so opazili tudi, da je vzgoja konoplje prinesla negativne učinke na okolje, kljub napovedim pa črni trg ni izginil.

Tanja Varl Turk iz Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je opozorila, da tudi v Sloveniji, kjer uporaba konoplje za osebno rabo ni dovoljena, zaradi zastrupitve obravnavajo vse več bolnikov.

“Velikokrat se bolniki zastrupijo, ker dostopajo do produktov iz črnega trga. To so nestandardizirani produkti, ki praviloma vsebujejo višje vsebnosti THC, kot so dovoljene,” je pojasnila.

Onkologinja in zdravnica paliativne medicine Maja Ebert Moltara iz onkološkega inštituta je pojasnila, da veliko bolnikov posega po preparatih s konopljo s črnega trga. V teh primerih se z bolniki pogovorijo in jim predstavijo pozitivne učinke, pa tudi nevarnosti. Opozorila je, da lahko kanabinoidi povzročijo težave s srcem, prav tako zmanjšujejo učinkovitost imunoterapije.

Ob tem je Varl Turk poudarila, da niti tako imenovana medicinska konoplja ne zdravi bolezni, pač pa jo zdravniki v določenih primerih lahko predpišejo kot dopolnilno zdravljenje, ko druga terapija ni dovolj učinkovita. Zdravniki sicer po njenih besedah kanabinoidov ne predpisujejo pogosto, saj so na trgu dostopna številna varna in učinkovita zdravila.

Specialistka otroške in mladostniške psihiatrije Marija Anderluh iz službe za otroško psihiatrijo UKC Ljubljana je opozorila, da starostna meja, ko otroci in mladostniki začnejo preizkušati psihoaktivne substance, v zadnjih letih drastično pada. Ker so prav otroci najbolj dovzetni za razvoj odvisnosti, je po njenih besedah pomembno, da ima družba jasna stališča, da je konoplja nevarna za njihovo dolgoročno zdravje in delo.

Na posledice uživanja konoplje za delozmožnost je opozorila tudi predstojnica Kliničnega inštituta medicine dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak. Marihuana namreč zmanjša človekovo koordinacijo, kognitivne sposobnosti, poveča pa reakcijski čas. Tako vedno več delodajalcev na zdravniških pregledih delavcev zahteva testiranje uporabe prepovedanih drog.

Čeprav bo referendum o uporabi konoplje 9. junija zgolj posvetovalni in njegov rezultat za zakonodajalca ni zavezujoč, se Dodič Fikfak boji, da bo vodil v legalizacijo konoplje.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.