06:17, čet, 25. Apr

Zdravniška zbornica: Uredba za sežigalnice zapostavlja okoljski in zdravstveni vidik





Uredba za podelitev koncesij za sežigalnice, ki jo je pred dvema tednoma izdala vlada, zapostavlja okoljski in zdravstveni vidik, opozarjajo v zdravniški zbornici. Omogoča namreč podeljevanje koncesij za dobo najmanj 30 let brez predhodne presoje vpliva sežiganja na okolje. Od nove vlade pričakujejo celovito in odgovorno ureditev področja.

Delovna skupina Zdravniške zbornice Slovenije za spremljanje, opozarjanje in ozaveščanje o nevarnostih onesnaženega okolja je pripombe in predloge podala že na sprejet predlog uredbe o opravljanju obvezne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov, a jih, kot so zapisali na zbornici, ministrstvo ni upoštevalo.

V zbornici so med drugim predlagali, da se kot pogoj za pridobitev koncesije določi popolno izpolnjevanje zahtev Evropske komisije iz leta 2019 za sežigalnice oziroma da se v uredbo zapišejo vsaj tako stroge mejne vrednosti za izpuščanje strupenih snovi v okolje, kot jih je določila komisija.

Z uredbo, ki jo je vlada sprejela na dopisni seji 10. maja, se ne strinjajo, ker omogoča podeljevanje koncesij za sežiganje odpadkov oziroma sežigalnice za dobo najmanj 30 let brez predhodne presoje vpliva sežiganja na okolje, čeprav se bo s podelitvijo koncesije praktično določilo tudi mesto oz. lokacija sežigalnice.

Kako bo podeljena koncesija?

“Menimo tudi, da je bil način sprejemanja uredbe na dopisni seji le tri dni pred iztekom vladnih polnih pooblastil neustrezen, saj gre za strateško odločitev o ravnanju z odpadki v Sloveniji, ki bo dolgoročno vplivala na naše zdravje in predvsem zdravje naših otrok,” so izpostavili.

Po opozorilih zbornice so kotline v Sloveniji slabo prevetrene, v zimski sezoni leta so pogoste temperaturne inverzije. “Pri sežiganju odpadkov se v zrak sproščajo številne strupene snovi, ki škodujejo nosečnicam, razvoju otrok in povzročajo številne bolezni in prezgodnje smrti. Sprejeta uredba omogoča podeljevanje koncesij brez predhodne presoje primernosti lokacij,” so zapisali.

Koncesijo bi, kot so navedli v sporočilu za javnost, tako za dobo 30 let lahko pridobilo podjetje Energetika Ljubljana, posledično bo gosto poseljena in neprevetrena ljubljanska kotlina izpostavljena dodatnemu viru mešanice različnih onesnaževal. “Koncesija bo podeljena brez strokovne presoje vplivov na okolje in zdravje,” so ponovili opozorilo.

Negativen vpliv na zdravje in okolje?

Sprejeta uredba bi tako imela po njihovi oceni negativen vpliv na zdravje in okolje, zato novi vladi predlagajo, da škodljivo uredbo razveljavi in sprejme novo. Zbornica se zavzema za hitro in dosledno uveljavitev zahtev Evropske komisije za sežigalnice iz leta 2019 za vse objekte, namenjene termični obdelavi odpadkov v Sloveniji.

Prav tako predlagajo takojšnjo popolno izenačitev pogojev obratovanja za sežigalnice in naprave za sosežig ter strateško in strokovno umeščanje objektov za termično obdelavo odpadkov v okolje. Med predlogi so navedli še aktiven pristop za zmanjševanje količine odpadkov, ki potrebujejo termično obdelavo, ter preprečevanje izgradnje in delovanja naprav za termično obdelavo odpadkov preko zmogljivosti, ki jih potrebuje Slovenija.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.