10:53, pet, 19. Apr

Zdravstveni minister Poklukar ponovno pozval k cepljenju





Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku Rdečega križa Slovenije v Mariboru vse državljane znova zaprosil, da se udeležijo cepljenja proti covidu-19. Tudi zato, da bomo lahko še naprej izvajali programe letovanja otrok, programe za starostnike in vse ostale programe, ki jih omogoča omenjena humanitarna organizacija, je še dodal.

Poklukar navdušen nad proaktivnostjo v Mariboru

Čeprav na območju Podravja trenutno precepljenost nekoliko zaostaja za povprečjem države, je minister dejal, da je vsakič znova navdušen nad proaktivnostjo v Mariboru, tako mariborskega zdravstvenega doma in lokalne skupnosti kot rdečega križa in vseh ostalih za to pristojnih. “Takšen pristop je tisti, ki prinaša uspeh in omogoča, da bomo prišli do vsakega posameznika. Še posebej pa do tistih, ki so iz kateregakoli razloga ranljivi, niso znali ali mogli pristopiti k cepljenju. Prav za te so organizacije, kot je Rdeči križ, ključnega pomena,” je dejal Poklukar.

Bo prišlo do morebitnih novih ukrepov?

Glede morebitnih novih ukrepov ob vnovičnem povečevanju števila okužb je minister potrdil, da je strokovna skupina v ponedeljek pripravila odloke za vlado, o katerih pa ni želel govoriti, dokler ti ne bodo potrjeni. “Ta trenutek skrbimo za to, da široko uveljavimo sistem preboleli, cepljeni, testirani (PCT), kako bo v prihodnje, pa za zdaj še težko komentiram,” je na vprašanje o tem, ali morda razmišljajo zgolj še o sistemu PC, odvrnil Poklukar. Zatrdil je, da zaenkrat brezplačna hitra testiranja ostajajo. Ob tem je opozoril, da testiranje zgolj razkriva okužbo z novim koronavirusom, cepljenje pa preprečuje okužbo in z njo povezane morebitne hujše posledice. Čim višje precepljenosti si še posebej želijo v zdravstvu, po ministrovih besedah je ta trenutno okoli 70-odstotna, želijo pa si stoodstotne, saj le tako lahko bolnikom zagotovijo povsem varno obravnavo.

“Karantena ima svoj namen”

Poklukar se je odzval tudi na informacije o tem, da naj bi nekateri maturanti po vrnitvi iz Španije namesto v karanteno odšli na dopust na Hrvaško. Kot je dejal, ima karantena svoj namen, zlasti da se tisti, ki so bili v rizičnem stiku izolirajo in s tem preprečijo širjenje okužbe. “Obžalujem, če kdo od mladih tega ni spoštoval, si pa želim, da bodo svojo odločitev popravili in se držali priporočil epidemiologov,” je še dodal minister.

Ob obisku rdečega križa o krvodajalstvu

Sicer pa je ob današnjem obisku z vodstvom Rdečega križa Slovenije RKS) govoril o vseh pomembnih zadevah, s katerimi se trenutno ukvarja omenjena organizacija. Poleg humanitarne dejavnosti je ena od pomembnih nalog RKS tudi krvodajalstvo, ki je v naslednjem obdobju pred izzivi, zato bo treba narediti nekatere korake, da tudi na dolgi rok v Sloveniji zagotovimo normalno preskrbo s krvjo, je dejal. Tudi epidemija covida-19 je namreč povzročila zmanjšanje zalog krvi, zato bo v prihodnje treba povečati bazen krvodajalcev, saj se njihovo število v zadnjih nekaj letih, morda tudi zaradi pomanjkanja poudarka na pomenu solidarnosti v javnem zdravju in zavedanja pomena javnega zdravja, krči. “S skupnimi koraki za srednje in dolgoročno vzdržnost verjamem, da bomo uspeli ta bazen uspešno znova povečati in zagotoviti nadaljnjo preskrbo s krvjo v Sloveniji,” je še dejal Poklukar.

Število krvodajalcev se je prepolovilo

Po besedah sekretarja mariborske območne organizacije Rdečega križa Metoda Dolinška se je v zadnjem desetletju število krvodajalcev skoraj prepolovilo. Nekaj po njegovem mnenju na račun tega, da je precej krvodajalcev preseglo starost, ko kri še lahko darujejo, nekaj tudi zaradi službenih obveznosti, saj vsi delodajalci niso naklonjeni sedanjemu načinu darovanja krvi, nekaj pa tudi na račun tujine. “Ključno je, da bi se bolje odzvala aktivna populacija in da bo več ljudi sploh postalo krvodajalec, pa tudi, da tisti, ki to že so, ne bodo krvi prispevali samo enkrat letno, pač pa vsaj dvakrat ali več,” je dodal Dolinšek.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.