09:25, sre, 24. Apr

Združenje svetov delavcev nasprotuje morebitni uvedbi prikrite oblike »obveznega« cepljenja zoper covid-19 za zaposlene





Predsedstvo ZSDS (Združenje svetov delavcev Slovenije) nikakor ne nasprotuje cepljenju in vsem razumnim ukrepom za preprečevanje širjenja covid-19, vendar pa menijo, da je vsakršna delovnopravna sankcija »necepljenih« (prepuščena kar presoji delodajalca) nedopustna.

Združenje svetov delavcev sporoča, da so na spletnem portalu eUPRAVA, na tej povezavi zasledili predlog Pravilnika o določitvi Programa cepljenj in zaščite z zdravili za leto 2022, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje in naj bi bil trenutno še v medresorskem usklajevanju. Predsedstvo Združenja svetov delavcev Slovenije (ZSDS) ga je obravnavalo na svoji seji dne 25. 1. 2022 in v zvezi s tem oblikovalo nekatere svoje pripombe in predloge (v priponki), ki jih je danes posredovalo v obravnavo Vladi RS, Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za delo.

Zaradi necepljenja do odpovedi?

Predsedstvo ZSDS namreč meni, da gre pri predlagani rešitvi v 3. Programu, ki se nanaša na kategorijo Zaposleni, v bistvu za prikrito uvedbo »obveznega« cepljenja proti covid-19 za zaposlene, ki pa je ustavno močno sporno. In sicer predvsem zato, ker konkretno določitev tako »kroga zavezancev« kot tudi »sankcij« za morebitno odklonitev cepljenja preprosto v celoti prepušča kar posameznim delodajalcem in njihovim splošnim aktom (tj. izjavam o varnosti z oceno tveganja), kar je po mnenju ZSDS absolutno nedopusten pristop. Zlasti nesprejemljivo se jim zdi, da bi bilo mogoče morebitno odklonitev cepljenja s strani posameznika »kaznovati« (lahko tudi) kar z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, ki je sicer tipična »delovnopravna« sankcija (in sicer najhujša), in s tem izgubo njegove eksistence, kar se zdi povsem nepojmljivo. Na ta način po mnenju ZSDS pač v nobenem primeru ni mogoče in pravno dopustno sankcionirati delavcev-»anticepilcev«, pa naj se z njimi strinjamo ali ne.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.