01:32, pet, 19. Apr

Želijo si strokovno raziskavo o škodljivih učinkih nošenja zaščitnih mask na stanje delavcev





Ob preveliki izpostavljenosti toplotno neustreznem delovnem okolju in ob še dodatnem nošenju maske je za določeno delovno nalogo potrebno več časa ali pa mora biti več delavcev dodeljenih isti nalogi in se dela ne more izvajati tako dolgo ali tako intenzivno kot v toplotno ustreznem delovnem okolju.

Vir: Pixabay.com

V Obalni sindikalni organizaciji KS 90 prejemajo s strani njihovih članov vprašanja, ki se dotikajo področja toplotnega ugodja na delovnem mestu:še posebej v luči aktualnega obveznega nošenja zaščitnih mask, saj smo v Sloveniji v zadnjih dneh priča ponovnemu izrazitejšemu vročinskemu valu, ko uradno namerjene temperature v večini presegajo 30°C.”

Vlada RS je namreč po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije (NIJZ) ponovno podaljšala veljavnost Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARSCoV2, ki pravi, da je še vedno obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok. Nihče od odgovornih pa se ni še povprašal kakšen je vpliv večurnega nošenja mask na delovnem mestu, posebej neprekinjeno več ur, na zdravje posameznika že v znosnih temperaturah okolja kaj pa šele sedaj ko je toplotna obremenjenost človeškega organizma izjemno visoka,” zapišejo v Obalno sindikalni organizaciji – KS 90.

V Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 predlagajo delodajalcem  nekaj ukrepov v času izjemno visokih temperatur uvedejo naslednje ukrepe:
Priporočljivo je, da se zmanjša intenzivnost dela, zlasti v vročih delovnih okoljih kjer je potrebno oceniti fizične obremenitve z namenom, da se prepreči nepotrebno ročno premeščanje bremen oziroma izvajanje nepotrebnih gibov. Po potrebi lahko delodajalec zmanjša intenziteto dela, saj so zmožnosti delavca za opravljanje dela pri višjih temperaturah bistveno nižje.
Začetek delovnega procesa se prestavi na zgodnejšo uro, ko zunaj ni tako vroče. S tem se poveča toplotno udobje delavcev in zmanjša obratovalne stroške delodajalca. Delo se ne izvaja v času največje toplotne obremenitve delavca, ampak se delovni proces prekine in se nadaljuje, ko je toplotna obremenitev delavcev manjša.
Počitek v hladnejših prostorih lahko pomaga preprečiti ali ublažiti vročinski stres. Priporočljivo je, da se z naraščanjem temperature poveča tudi pogostost in dolžina odmorov.
Za kuhanje z indukcijskim kuhalnikom se namreč uporablja indukcijsko segrevanje kuhalne plošče na principu magnetnega polja, kjer ni odprtega ognja in s tem ni previsoke temperature, ki bi uhajala v delovno okolje. Tudi tveganje za naključne opekline je zmanjšano, kajti sama kuhalna plošča se le rahlo segreje, ker vročina teče od posode navzdol, kar omogoča neposreden stik brez poškodb. Prav tako se toplota ne izgublja s kuhalne plošče neposredno v prostor, zaradi česar ostaja kuhinja hladnejša.

Vir: pexles.com

Delodajalci morajo delavcem, ki so izpostavljeni visokim temperaturam, v neposredni bližini njihovega delovnega prostora zagotoviti ustrezno količino hladne pitne vode. Delavci morajo pogosto piti manjše količine tekočine, na primer eno skodelico na vsakih 30 minut. Zaželeno je, da imajo delavci brezplačno na razpolago vsaj ohlajeno vodo iz vodnih avtomatov.
Zagotoviti je treba hladna, udobna in zračna oblačila iz bombaža, ki omogočajo prosto gibanje zraka in izhlapevanje potu. V ta namen je potrebno poskrbeti, da imajo delavci v poletnih mesecih na razpolago tudi majice v svetlih barvah s kratkimi rokavi ter zračne zaščitne čevlje z ustreznimi odprtinami ter zaščitne maske, ki v čim manjši meri poslabšujejo počutje. Prav tako je potrebno delavcem ki delajo na prostem zagotoviti ustrezne senčnike.

Obalna sindikalna organizacija – KS 90 opozarja, da bi bilo potrebno letos poleg sprejetja normativov o najvišji možni zunanji temperaturi zraka za delavce, ki delo opravljajo na prostem nujno opraviti strokovno raziskavo o škodljivih učinkih nošenja zaščitnih mask na psihofizično stanje delavcev, saj se vse preveč delodajalcev obnaša izjemno neodgovorno do zdravja in varnosti zaposlenih, kjer smatrajo, da se njihova dolžnost do varnega in zdravega delovnega okolja zaključi z dodelitvijo zaščitne opreme proti širjenju okužbe z virusom SARS COV-2, medtem ko ne prilagodijo dela tako toplotnim razmeram v poletnih mesecih, kot tudi vplivom nošenja zaščitne maske na psihofizične sposobnosti delavca, saj smo mnenja, da se občutek toplotnega nelagodja z uporabo zaščitne maske samo še povečuje.

Zavoljo naštetega pozivamo pristojne državne organe inšpekcija za delo) da z ciljanimi nenapovedanimi pregledi v poletnih mesecih pri delodajalcih preverjajo zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja še posebej v luči dodatne obremenitve organizma zaradi nošenja obvezne zaščitne maske,” so še dodali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.