12:45, pet, 19. Apr

Zeliščni macerati za blagodejna mazila





Macerat je pripravek, ki se dobi z namakanjem zdravilnih rastlin v maščobi. Je torej maščobni izvleček neke zeli, ki prevzame zdravilno oziroma negovalno učinkovino. In pripravimo ga lahko tudi sami. Je eden izmed osnovnih pripravkov v domači kozmetiki.

Ljudje že od nekdaj uporabljajo zdravilne rastline. Ko so se zavedli njihovih prednosti, so te začeli namakati v vodi, oljih in alkoholu, da bi si zagotovili zaloge za čez celo leto. Potem pa so se pojavile zapakirane škatlice, vrečice, čudeži kemije in ljudje smo kupovali. Veliko stvari imamo na razpolago, a vedno več imamo tudi zdravstvenih težav. Zato je zadnje čase vračanje k naravi vedno bolj aktualno, ljudje iščemo znanja babic in se zavedamo- da ima narava vedno prav. Naravni pripravki velikokrat niso privlačni po izgledu, vonju in okusu in moramo se jih privaditi, a to je zelo nizka cena za zdravje, dobro počutje in tudi bolj polno denarnico.

ognjičev macerat

Za macerat lahko uporabljate cvetove, liste korene ali plodove, običajno jih prej posušimo. Seveda morajo biti rastline ekološkega izvora, zdrave in brez škodljivcev.
Potrebujete torej rastlino, stekleno posodo z pokrovčkom in kvalitetna, hladno stiskana stabilna olja, ki imajo že sama po sebi veliko zdravilnih učinkov.
Posodo napolnite  z rastlino, dodate olje, meni je najljubše olivno. Olje se mora dobro porazdeliti, da je čim manj zračnih mehurčkov. Zdaj pa posodo le še dobro zaprete in jo postavite na toplo sončno mesto, da se macerat obogati še s sončno energijo (izjema je macerat gabeza in šentjanževke, ki ga maceriram v temi).

Potrebno je 40 do 45 dni, da se med namakanjem izločijo aktivne sestavine, ki so topne v maščobah. Potem macerat precedite, shranite na hladno, temno mesto in tako pripravljenega uporabite v zdravilne ali kozmetične namene. Ob kakovostnih sestavinah je macerat uporaben 1 leto.

Primerne rastline za maceriranje so kamilice, ognjič, šentjanževka, rožmarin, rman, čili, sivka, dišeči lističi vrtnic, marjetica, orehi, lovor, bezeg, korenje …
Zapomnite si, da kar nanesete na kožo pride tudi v  vašo notranjost telesa. Zato se splača napraviti macerate in iz njih izdelati tudi kakovostne, najrazličnejše kreme in mazila kar v domači kuhinji.

Zdaj pa si le pripravite košarico in naberite na primer marjetice. Njihov macerat je odličen za čiščenje kože, obnavljanje celic ter posvetlitev peg in temnih lis.

Avtorici rubrike: Tina Ternjak in Metka Ternjak Gomboc.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.